Daniel Day Škufca bere sodobno slovensko dramo

Avtor: Daniel Day Škufca

Režiser Daniel Day Škufca je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejel iz rok Mie Skrbinac. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskal bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločil, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst medtem ko skoraj rečem še ali prilika o vladarju in modrosti Simone Semenič.


Daniel Day Škufca / Foto: Peter Uhan

Najprej bi se rad zahvalil dragi gospodični Skrbinac, da me je priporočila za to štafetno igro in me seznanila s to bazo sodobnih slovenskih dramskih tekstov! Super ideja!

V branje pa bi priporočil dramo Simone Semenič medtem ko skoraj rečem še ali prilika o vladarju in modrosti.

Gre za nenavadno potovanje v svet arhetipskih, skoraj pravljičnih likov, ki vzbujajo zelo boleče asociacije na današnji svet in ideje ter ideale, ki se bijejo tako rekoč v vsaki družbi. Že sama drama je napisana tako, da bralcu ves čas nežno spodmika tla pod nogami razuma in ga neusmiljeno pelje v zgodbe, občutke, asociacije, spomine, sanje. Ko sem jo prebiral, sem se veliko spraševal o vsebinskih točkah, ki jih drama razpira, istočasno pa me je vznemirila tudi v uprizoritvenem smislu, saj sam tekst ne ponuja enostavnih odgovorov glede postavitve na oder. Kot vedno pa mi je pri Simoni Semenič v veliko veselje odkrivati močne ženske like in tankočutnost za razpiranje ženskih arhetipov.

Z veseljem predajam štafeto Matiji Ruplu, ki bo zagotovo predlagal kakšno zanimivo branje.

Povezava: Simona Semenič: medtem ko skoraj rečem še ali prilika o vladarju in modrosti


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/daniel-day-skufca-bere-sodobno-slovensko-dramo