V CD Tristan in Izolda po zamisli japonskega koreografa Sabura Teshigaware

Avtor: STA

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo nocoj gostovala predstava Tristan in Izolda, ki jo podpisuje priznani japonski koreograf in plesalec Saburo Teshigawara. Koreograf, ki v predstavi nastopa s plesalko Rihoko Sato, je zgodbo o neuresničljivi ljubezni in njenih tragičnih posledicah spremenil v senzorično izkušnjo, ki ples postavlja v novo luč.


Foto Akihito Abe

Keltsko legendo o Tristanu in Izoldi so prvič zapisali v 12. stoletju. V tragični zgodbi o uničujoči strasti med junakom in ženo njegovega fevdalnega gospoda je Richard Wagner prepoznal svoje ljubezensko razmerje z Mathildo Wesendonck in leta 1854 začel pisati operno različico zgodbe. Končana je bila leta 1859, prva izvedba pa je bila leta 1865 v Münchnu.

Predstava Tristan in Izolda v izvedbi Teshigaware in Rihoko Sato, nastala v produkciji skupine Karas, je zasnovana na posameznih delih Wagnerjevega epohalnega dela, zaokroženih v izvirno glasbeno in plesno celoto. "Temelj glasbene strukture je repeticija, izhaja pa iz prepričanja o usodnosti, neskončni prepletenosti in tragičnosti neizpolnjene (popolne) ljubezni. Tako kot v drugih njegovih projektih gre tudi tokrat za poetično popotovanje, preplet različnih izraznih sredstev, za navidezno odsotnost zgodbe, za prednost čutnega pred razumnim," so zapisali v Cankarjevem domu.

Dodali so, da bo gostovanje v Ljubljani "izjemna in redka priložnost doživeti mojstrstvo sodobne plesne umetnosti v dialogu s klasiko, kot ga lahko ustvari le neponovljivi Teshigawara". Tega samosvojega ustvarjalca je New York Times označil za enega najboljših koreografov sodobnega plesa.

"Spoj arhitekture, likovne umetnosti in prefinjeno oblikovana svetloba v njegovih delih nagovarjajo večplastno. Ekstatične, čustvene, razgibane, a hkrati izčiščene do zadnjega detajla, vizualno in prostorsko popolne; njegove plesne slike so umetnine v malem," še piše v sporočilu za javnost.

Saburo Teshigawara (1953) je umetniško pot začel leta 1981, po opravljenem študiju upodabljajočih umetnosti in klasičnega baleta. Leta 1985 je skupaj s Kei Miyata ustanovil skupino Karas, ki še danes deluje na ustvarjalnih področjih od plesa, filma, razstav, opere in umetniških instalacij do video umetnosti. Teshigawarovo delo sodi v enako kreativno polje kot ustvarjanje Kazua Ohna, skupine Sankai Juku in Kei Takei. Vsi težijo k prevladi simbola nad zgodbo, k prepletu naravnih elementov in visokotehnoloških odrskih rešitev.

Ob Teshigawari bo zaplesala Rihoko Sato, študirana gimnastičarka, ki se je skupini Karas pridružila leta 1996. Odtlej nastopa v vseh produkcijah skupine in deluje kot umetniška asistentka Teshigaware pri njegovih projektih. Leta 2009 je predstavila svoj prvi solo projekt SHE s presunljivim čustvenim nabojem in v režiji Teshigaware.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cd-tristan-in-izolda-po-zamisli-japonskega-koreografa-sabura-teshigaware