Premiera predstave Resnica v SSG Trst

Avtor: SSG Trst

Slovensko stalno gledališče v Trstu predstavlja svojo prvo uprizoritev v sezoni 2017/ 2018. Program, katerega vezna nit so tokrat »privlačnosti« oz. dinamike medčloveških odnosov, se bo pričel s komedijo, ki govori o vlogi resnice in laži v partnerskih odnosih in o tem, ali je res »dobronamerna« laž potrebna in koristna za ohranitev mirnega sobivanja.


Foto: Luca Quaia

Resnica je urbana komedija iz leta 2011 francoskega dramatika Floriana Zellerja (r.1979), ki je že doživela veliko prevodov v tuje jezike in bila uprizorjena na številnih odrih. Za slovenski prevod je poskrbel Aleš Berger, novo uprizoritev SSG pa podpisuje režiser Alen Jelen, ki je že režiral v Trstu in se je izkazal s smislom za komedijsko govorico, ko je leta 2013 uprizoril Feydeaujev vodvil Ne sprehajaj se no vendar čisto naga.

Zasedba bo imela izrazito tržaški igralski predznak, saj se na oder Kulturnega doma vrača kot gostja priljubljena igralka Lučka Počkaj. Ob njej bodo nastopili Daniel Dan Malalan, ki je od letošnje sezone član igralskega ansambla SSG, dolgoletni član in predstavnica mlajše generacije tega umetniškega jedra, Vladimir Jurc in Tina Gunzek.

Zeller se je najprej uveljavil kot pisatelj in je prejel veliko vidnih francoskih literarnih nagrad. Ko je začel pisati za gledališče, ga je eden najbolj uglednih britanskih dnevnikov označil kot »najbolj vznemirljivega avtorja nove dramatike«: strokovno oceno je podprlo tudi navdušenje gledalcev z izjemnim, mednarodnim uspehom njegovih del.

Komedija Resnica dobi navdih v tradiciji francoskega vodvila, a ni le situacijska, temveč tudi konverzaciijska komedija. Dva para se v njej zapletata v zrcalno igro prikritih resnic in odkritih laži, da bi uspešno prebrodila nezvestobo v trikotniku, kjer sta mož in ljubimec iste ženske tudi najboljša prijatelja.

Publika velikokrat sprašuje po sproščujočih komedijah in Zeller se lahko ponaša z izostrenim občutkom za ritem in humoristične situacije. Dobra uprizoritev komedije je zahteven izziv, režiser Alen Jelen pa ima na tem področju veliko izkušnje in tudi zelo spoštljiv odnos do zvrsti, kot je sam povedal v pogovoru, ki je objavljen v gledališkem listu predstave: »Morda je komedija na slabem glasu predvsem zato, ker jo danes velikokrat enačijo s poplavo najrazličnejših na hitro narejenih gostilniških variant standupa in to, da lahko gledalce zabava že vsak, ki zna povedat kakšen masten vic. A je komedija veliko več. Je resen posel ne samo za avtorja, ampak tudi za režiserja in igralca.«

Režiser je v tej uprizoritvi poiskal podtone komičnih situacij in jih je skupaj z igralci nadgradil z izvirnimi elementi in šalami. Zgodbo o dveh ne ravno zvestih in iskrenih parih so z njimi oblikovali še scenografka Urša Laboda, kostumografka Belinda Radulović in Darja Hlavka Godina, ki je poskrbela za izbor glasbe. Nova uprizoritev SSG je nastala z dragoceno podporo Fundacije CRTrieste.

Predpremiera predstave za novinarje in goste bo na sporedu v četrtek, 9. novembra ob 20.30 v Mali dvorani SSG. V petek, 10. novembra pa se bodo s premiero pričele abonmajske ponovitve predstave, ki se bodo nadaljevale do konca meseca novembra, ko bo predstava gostovala tudi v goriškem abonmajskem programu, kjer bo odprla sezono. Predstava bo opremljena z italijanskimi nadnapisi, ob nedeljah pa bodo gledalci iz okolice Trsta lahko izkoristili brezplačni avtobusni prevoz.

Z uprizoritvijo Zellerijeve Resnice se začenja tudi glasovanje za nagrado Primorskega dnevnika. Gledalci lahko po predstavi izpolnijo kupon s svojo oceno o uprizoritvi, kar bo na koncu sezone omogočilo obračun o programu na osnovi mnenj abonentov in obiskovalcev, medtem ko bodo slednji lahko izžrebani za nagrado in sicer brezplačni abonma za naslednjo gledališko sezono.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/premiera-predstave-resnica-v-ssg-trst