Nagib v odlični kondiciji pred pričetkom nove sezone

Avtor: Nagib

Nagib je v preteklem mesecu ponovno na polno oživel tako doma, z uvodom v že 4. sezono sodobnih uprizoritvenih umetnosti Nagib na oder, kot v tujini, z gostovanjem projekta The Idea of Antidepressive Wear ("Ideja o antidepresivni drži") na festivalu DISKURS 17 v nemškem Giessnu. Zdaj napovedujejo že novo mednarodno sodelovanje.


Foto: Philipp Krüger

Najprej smo se nagibali na mednarodnem gostovanju v Nemčiji

Nagib je s projektom The Idea of Antidepressive Wear (Ideja o antidepresivni drži), ki je lansko leto, med drugim, gostoval tudi na prestižnem Ruhtriennalu, prejšnji teden gostoval na nemškem festivalu DISKURS 17 v Giessnu. Gre za festival, ki že od leta 1984 ponuja prostor različnim sodobnim umetniškim praksam in hkrati tudi njihovi teoretski refleksiji. Projekt The Idea of Antidepressive Wear je leta 2013 zasnoval oblikovalec in glasbenik Tomaž Tomljanović, in od takrat naprej, v sodelovanju z različnimi ustvarjalci, preigrava različne prostorske postavitve in formate uprizarjanj, skozi katere preizprašuje vrednote sodobnega človeka. Tokrat so v središče postavili koncept "enchantment-a" (“očaranost”) v moderni družbi.

Nagib kot umetniška podoba na 8. bienalu slovenskega oblikovanja

"Gledališki prostor kot performans" ("Building as a Performance"), lanski kuratorski koncept 3. sezone "Nagib na oder", ki ga je vizualna in vsestranska umetnica Toni Soprano pretvorila v vizualno oz. umetniško podobo, je prejel priznanje za odlično slovensko oblikovanje, ki ga podeljuje Fundacija Brumen. Delo je bilo, poleg prejetja prestižnega priznanja, uvrščeno na pregledno razstavo 8. bienala slovenskega oblikovanja v Narodni galeriji.

“Nagib na oder” v četrto

Prav tako so zakorakali tudi že v novo, 4.! sezono sodobnih uprizoritvenih umetnosti "Nagib na oder", in sicer so se na uvodnem srečanju družili bodoči fotografi, arhitekti, notranji oblikovalci in ostali odrski navdušenci, ki so in  bodo skozi celo sezono aktivno sodelovali pri pogovorni in razstavni platformi “Razstavljanje predstav”. Sezono 2017/2018 ustvarjajo skozi vprašanje produkcije prostora v sodelovanju z dijaki Srednje šole za oblikovanje ter ostalo zainteresirano publiko, ki se bo skozi sezono udejanila kot razstava in kritična intervencija.

Za zaključek pa se nagibamo še k temi "moč in opolnomočenje"

V sodelovanju z avstrijskimi in nemškimi partnerji, med katerimi so priznani plesni center Szene Salzburg, Univerza Salzburg in Univerza Ludwig Maximilians (LMU) v Münchnu pripravljajo mednarodni projekt na temo kuratorstva na področju uprizoritvenih umetnosti. Na glavnem dogodku, ki se bo zgodil 18. 11. 2017 v Sazburgu, bodo skozi umetniške in teoretske manifestacije razpirali temo "moč in opolnomočenje"  ("Power and Empowerment"). Soustvarjalci dogodka bodo kuratorji, umetniki in teoretiki iz Avstrije, Nemčije, Švice in Slovenije. Dotični dogodek obenem naznanja vznik novega, večletnega projekta, s katerim želi društvo Nagib v Mariboru vzpostaviti mednarodni program za kuratorsko-umetniške prakse na področju sodobnih uprizoritvenih umetnosti.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nagib-v-odlicni-kondiciji-pred-pricetkom-nove-sezone