Koreografinja Kjara Starič Wurst s predstavo US na newyorškem festivalu The Dance Gallery

Avtor: STA

V sklopu newyorškega festivala The Dance Gallery je bila v petek in v nedeljo v brooklynskem Dumbu uprizorjena plesna predstava slovenske koreografinje Kjare Starič Wurst z naslovom US. Festival že več let organizira slovenska koreografinja Astrid von Ussar.


Kjara Starič Wurst / Foto: Arhiv Vibra

Nova koreografija Kjare Starič Wurst z dvema ameriškima plesalcema je v petek navdušila občinstvo v plesnem centru Gelsey Kirkland v Brooklynu, v nedeljo pa je bila izvedena v plesnem gledališču Alvin Ailey na Broadwayu.

Kjara Starič Wurst trenutno živi in dela v Washingtonu. Zaključila je baletno izobraževanje v Ljubljani, se intenzivno izpopolnjevala v modernih plesnih tehnikah in plesala v SPP pod vodstvom Freda Lasserrja. Leta 2010 je ustanovila svojo baletno skupino KDP. Doslej je med drugim učila ples na univerzi Minnesote, TU Dance, Balletto di Firenze in slovenskem nacionalnem konservatoriju za balet.

Doslej je med drugim sodelovala s priznanimi koreografi, kot so Jennifer Archibald, Matjaž Farič, Tina Dobaj Eder, Siniša Bukinac in Nijawwon Mathews, ter nastopila na številnih festivalih v tujini.

Mednarodni plesni festival The Dance Gallery je leta 2007 s pomočjo sestre Mojce Ussar ustanovila Astrid von Ussar in vsako leto poteka v New Yorku, kakor tudi Teksasu, kjer pomaga državna univerza Sam Houston, ki ponuja plačano rezidenco izbranim plesnim skupinam. Festival koreografom nudi gledališča, produkcijsko osebje, marketing in drugo podporo.

Astrid von Ussar, ki je opravila magisterij iz plesa na univerzi Columbia, je prav tako koreografka in od leta 1999 učiteljica plesa na plesni šoli Ailey ter baletni šoli Joffrey. Učila je tudi na Ballet Hispanico, Peridance, Dance New Amsterdam, Dancewave, Long Island University in univerzi Sam Houston. Leta 2002 je ustanovila svojo skupino Von Ussar danceworks, ki se je doslej med drugim predstavila na številnih festivalih po ZDA in v Mehiki.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/koreografinja-kjara-staric-wurst-s-predstavo-us-na-newyorskem-festivalu-the-dance-gallery