Eva Petrič s performansom Eden Transplanted na newyorškem gledališčem festivalu United Solo

Avtor: STA

Slovenska umetnica Eva Petrič je v sklopu gledališkega festivala United Solo v četrtek s performansom Eden Transplanted nastopila v newyorškem gledališču Theater Row.


Foto: Freeimages

Performans je v sodelovanju z Oliverjem Zehetnerjem, koreografko Janis Brenner in skladateljem Matijo Strnišo nastala na Dunaju, umetnica ga je oblikovala tudi v čast 50. obletnice prve uspešne presaditve srca. Doslej je med drugim z njim nastopila tudi v ljubljanskem Cankarjevem domu.

Performans Eden Transplanted je prepleten z video projekcijo, vpeto v umetničino čipkasto instalacijo, in predstavlja Evo kot prvi primer presaditve človeškega organa ter izvoz ideje mitohondrijske Eve v vesolje. Eva je del vsakega človeka in išče novo domovanje za človeštvo, ko so obeti za prihodnost na zemlji uničeni.

Umetnica je človeško srce prvič opazovala od znotraj pred leti v bolnišnici v Buenos Airesu, kjer so jo povabili na ogled operacije srčnega obvoda. Pozneje je na Dunaju videla utripajoče srce po smrti telesa, ko so ga presadili v drugo telo. V predstavi se sprašuje, ali bi bilo mogoče naša srca presaditi tudi na druge planete.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/eva-petric-s-performansom-eden-transplanted-na-newyorskem-gledaliscem-festivalu-united-solo