V Šentjakobskem gledališču premiera črne komedije O mrtvih samo dobro

Avtor: STA

V Šentjakobskem gledališču Ljubljana bodo danes premierno uprizorili komično melodramo z veliko črnega humorja O mrtvih samo dobro, prirejeno po igri britanskega komika Erica Chappella. Po zagotovilih režiserja Jaše Jamnika je predstava kljub temu, da je njena glavna tema minevanje, zabavna in sproščujoča.


Foto: Arhiv ŠGL, Lenart Zore

Prvo dejanje je postavljeno v dan kremiranja trupla uspešnega televizijskega komika Dava Thursbyja. Okrog pokojnikove še odprte krste se zbere žalujoča družba njegovih sorodnikov, prijateljev in sodelavcev, da bi mu izkazali zadnje spoštovanje. To so njegova žena Laura, tesen prijatelj Harvey Barrett z ženo Vi, Kevin in Jane Prewitt ter skrivnostna ženska Kay.

Med pogovori, ki so po besedah režiserja nekoliko nenavadni za pogrebe, kmalu spoznajo, da o pokojniku vedo precej manj, kot so mislili. Njihovi spomini so zelo različni, razkrijejo se prevare in začnejo se spraševati, ali sploh kdo pozna Davov pravi obraz. Vzdušje je napeto tudi v drugem dejanju predstave, ko morajo čez tri tedne žalujoči raztrositi pokojnikov pepel, saj ponovno pride v ospredje Davovo skrivnostno življenje.

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci pojasnil režiser, gre za predstavo o večno aktualnih medčloveških odnosih in ljubezenskih trikotnikih in ne za predstavo, ki bi se ukvarjala z družbeno-političnimi vprašanji. Dodal je, da je lahko predstava za slovensko občinstvo mestoma presenetljiva, saj da je "smrt na Slovenskem hkrati tabu in fetiš".

Najboljšega prijatelja Barretta bo upodobil Srečko Kermavner, kateremu je pripadel levji delež dialoga. V vlogi njegove žene Vi Barret bo nastopila Lili Bačer Kermavner, Thursbyjeva vdova bo Katja Fajdiga, Edi Gril in Maša Medved bosta Kevin in Jane Prewitt, Nives Mikulin pa Kay. Pod scenografijo se je podpisal Damir Leventić, pod kostumografijo Nataša Recer, glasbo pa je napisal Gregor Strniša.

Besedilo angleškega dramatika Erica Chappella Žena po smrti (Wife after death) v prevodu Jamnika bo prvič predstavljeno slovenskemu občinstvu. Chappell je sicer angleški komik, znan predvsem po televizijskih komedijah in tudi scenarijih za gledališče. Dialog v njegovih predstavah med drugim odlikujejo duhoviti obrati in besedne igre.

Naslednja premiera v novi sezoni Šentjakobskega gledališča bo čez dva tedna. V koprodukciji z gledališčem Toneta Čufarja Jesenice so na oder postavili predstavo po romanu Petelinji zajtrk Ferija Lainščka. Režiral jo je Gojmir Lešnjak - Gojc.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-sentjakobskem-gledaliscu-premiera-crne-komedije-o-mrtvih-samo-dobro