Delavnica improvizacijskega gledališča s Katie Duck

Avtor: Gledališče Glej

Gledališče Glej vabi na tridnevno brezplačno delavnico improvizacijskega gledališča s Katie Duck v okviru raziskave letošnjih rezidentov sz3.


Foto: Arhiv Gledališče Glej

Katie Duck bo sodelujoče na delavnici vodila v fizičnih nalogah, ki osvetljujejo predvsem dvoje:

Tematiko improvizacije bo razvila z uvedbo izmišljenega odrskega horizonta in ga razglasila za platformo izbire pavze, pretoka ali izhoda. Pavza, pretok in izhod so omejitve, ki zagotovijo okvir za pojav koreografije. Poudarijo pomen nesporazuma, naključja, živega časa, interaktivnosti, grdosti, čustev, intuicije in navdiha, osnovnega materiala v ustvarjalnem procesu, surovin, ki vstopajo v delo ob dejstvu, da imajo vsi v skupini izbiro.

Časovno omejene seje improvizacije bodo ponudile prostorski premik, spust in dvig, ki posameznika postavijo v položaj v katerem mora biti v celoti buden, saj v nasprotnem opazno izgubi nit ustvarjalno kompozicijske dejavnosti v igri. Izbira bo kompozicijska stvarnost in sredstvo pri odločanju za sodelovanje v performativu ali za opazovanje - kot gledalec - še vedno sodelujoč v procesu. Cilj je, prepoznati, da v ustvarjalnem kompozicijskem procesu čas teče z različno zaznanimi hitrostmi in da se prostor premika v več dimenzijah hkrati.

Budna polnost oskrbi posameznika s podatkom o lastni prezenci ter prebuja kompozicijski čut.

Vabljeni profesionalci in študentje vseh stopenj, z znanji iz katerekoli zvrsti uprizoritvene ali uprizarjajoče umetnosti, in  izrazitim zanimanjem za ali sanjarijo o improvizacijskem gledališču, kot ga opredeljuje zgornji opis.

Vpis in udeležba

Delavnica bo potekala 13., 14. in 15. novembra od 10h do 13h v Gledališču Glej. Delavnica bo v angleškem jeziku.

Število mest je omejeno. Obvezne prijave do 08.11.2017 na tej povezavi.

O Katie Duck

Delo Katie Duck na mednarodno okolje improvizacijskega gledališča vpliva mnogoplastno in večstrano. Katie je ustanoviteljica dveh priznanih uprizoritvenih ansamblov (Gruppo v letu 1979 in Megpie v 90-ih), bila je predstojnica Oddelka za koreografijo na Darlington College of Arts v poznih 80-ih in je nato od 1991 do svoje upokojitve lani poučevala movement research, improvizacijo, kompozicijo in plesno tehniko na Amsterdam Hogeschool voor de Kunsten.

Katiejino polje raziskovanja seže na področja gledališča, glasbe, plesa, besedila, performansa, družbenih, kulturnih in nevroloških študij ter fizikalnih, ekonomskih in političnih znanosti.

Katiejina praksa je plod spoznanja, da umetnost in gledališče obstajata edino živa, v neurejenem stanju in z namenom spomniti občinstvo, da - prav zares - ima telo.

"Improvizacija v predstavah Katie Duck ni antiteza koreografiji ali kompoziciji; je kako ju ustvarja, počevši obe v studiu in v novosti improvizirane predstave v dejanskem času. Predstava je o izkušnji prisostvovanja predstavi, prisostvuješ dogodku in tako stvaritvi v bistvu." (Vincent Cacalano)


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/delavnica-improvizacijskega-gledalisca-s-katie-duck