Tanja Kotnik bere sodobno slovensko dramo

Avtor: Tanja Kotnik

Tanja Kotnik je profesorica slovenskega jezika in književnosti, ki poučuje slovenščino kot materni ali drugi/tuji jezik na mednarodni šoli v Ljubljani. Štafeto branja sodobne slovenske dramatike je sprejela iz rok Neže Prah Seničar. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Ampak Dane Zalke Grabnar.


Tanja Kotnik / Foto: Urška Skrt-Golja

Hvala prijateljici, odlični novinarki in scenariski, osebi, ki ima zame vedno kakšno dobro priporočilo za branje, Neži Prah Seničar. Prav tako mi na profesionalni poti pomaga motivirati najstnike z odličnimi prispevki iz oddaje Infodrom. Štafeta branja sodobne slovenske dramatike je baza besedil, na katero se bom z veseljem obrnila bodisi v profesionalnem bodisi zasebnem smislu.

Intuitivno sem si izbrala monodramo Zalke Grabnar Ampak Dane. Čeprav, priznam, monodrame niso pogoste na mojem bralnem repertoarju.

Protagonist Jonatan Hruška se jezen zapre v kopalnico, saj se njegov najboljši prijatelj Dane seli v London. V zgodbo vstopimo v trenutku, ko Jonatan svojih občutkov ne more več nadzirati. Kopalnica postane prostor notranjega čiščenja, kjer se lahko osami pred svetom, istočasno pa resnično odpre. V njem se mešajo občutki strahu pred samoto, nesprejetja v družbi, neiskrenosti do sebe ter na drugi strani velikega ega in sebičnosti. Jonatanu se je življenje postavilo na glavo po ločitvi ter izgubi službe in sedaj tudi prijatelja – problemi, ki lahko dosežejo vsakega izmed nas.

Zalka Grabnar nas z zgodbo popelje v zaprt prostor in nam predstavi vprašanja, ki si jih lahko postavimo vsi, hkrati pa upamo, da si jih ne bomo nikoli.

Štafeto predajam Lari Pižent, dragi prijateljici in kolegici, ki znanje slovenskega jezika širi izven naših meja.

Povezava: Zalka Grabnar: Ampak Dane


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/tanja-kotnik-bere-sodobno-slovensko-dramo