Umrl znani hrvaški gledališki režiser Vlado Štefančić

Avtor: STA

V Zagrebu je v nedeljo umrl hrvaški igralec in gledališki režiser Vlado Štefančić, so danes potrdili v zagrebškem gledališču Komedija, v katerem je Štefančić deloval dolga leta, tudi kot ravnatelj. Med drugim je veljal za začetnika zagrebške šole muzikala, ker je spodbujal in uresničil prvi veliki hrvaški muzikal Jalta, Jalta.


Foto: Freeimages

Štefančić se je rodil leta 1931 v Vukovarju. Kariero je začel kot član dramskega studia Radia Zagreb. V gledališče Komedija je kot igralec prispel leta 1950, v njem pa je bil tudi umetniški ravnatelj med letoma 1969 in 1978.

Podpisal je več kot 200 gledaliških predstav in več kot 1000 radijskih in televizijskih oddaj. Med drugim je pripravil opero Nikola Šubić Zrinski v puljskem amfiteatru, prvo hrvaško rockovsko opero Gubec Beg, njegova najbolj znana gledališka uprizoritev pa je zimzelena uspešnica Jalta, Jalta, piše na spletni strani gledališča.

V Komediji je Štefančić režiral številne muzikale drugih avtorjev, sodeloval pa je tudi z drugimi hrvaškimi gledališkimi hišami od Zagreba do Dubrovnika. Med svojo uspešno dolgoletno kariero je od leta 1966 prejel več nacionalnih strokovnih nagrad.

V začetku novembra so nameravali v gledališču Komedija z nizom koncertov obeležiti 70 let Štefančićevega umetniškega delovanja, zdaj pa se bodo od velikega umetnika z njimi poslovili.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/umrl-znani-hrvaski-gledaliski-reziser-vlado-stefancic