Evropske poti zgodovinskih gledališč

Avtor: Tea Rogelj

Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) od leta 2012 sodeluje s Perspectiv – Združenjem zgodovinskih gledališč Evrope. Poslanstvo te neprofitne organizacije je skrb za stavbno gledališko dediščino in širjenje vedenja o njej. Udejanja ga tudi s projektom šestnajstih partnerjev iz dvanajstih držav Evropska pot zgodovinskih gledališč, ki ga je v okviru programa Kultura v letih 2012-2017 finančno podprla Evropska unija.


Tea Rogelj / Foto: Matej Kristovič, Boštjan Lah

Evropska pot zgodovinskih gledališč je oblika kulturnega turizma. Povezuje najlepša, najzanimivejša in najbolje ohranjena zgodovinska gledališča na nepretrgani poti po Evropi. Začne se z zadnjimi še ohranjenimi renesančnimi gledališči in nadaljuje z gledališči v slogu baroka, rokokoja, klasicizma, historicizma, art nouveauja in art decoja: veličastno potovanje od 16. do 20. stoletja skozi 120 gledališč. Evropska pot zgodovinskih gledališč je razdeljena na posamezne poti, vsaka od njih pa vključuje okoli 10 izbranih gledališč, ki jih je mogoče enostavno obiskati v tednu dni, saj so za obiskovalce poti odprta tudi čez dan.

Evropska pot zgodovinskih gledališč je delo v nastajanju, z vedno novimi potmi. Doslej so zaživele Alpska pot (južna Nemčija, Švica), Baltska pot (Poljska, Litva, Latvija, Estonija), Cesarska pot (Avstrija, Češka, Slovaška), Črnomorska pot (Romunija, Bolgarija, Ukrajina, Gruzija), Francoska pot (Francija), Iberska pot (Španija, Portugalska), Jadranska pot (Slovenija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Srbija, Črna gora), Kanalska pot (Velika Britanija, Belgija, Nizozemska), Nemška pot (Nemčija), Nordijska pot (Danska, Norveška, Švedska, Finska) in Severnoitalijanska pot (severna Italija). V pripravi je Velika pot, ki nas bo od gledališč srednje Italije preko italijanskega juga popeljala vse do Malte.

Ljubitelji evropske stavbne gledališke dediščine si lahko v okviru Jadranske poti ogledajo tudi dve slovenski gledališči, Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana in Slovensko narodno gledališče Maribor.
(mag. Tea Rogelj, višja kustosinja, SLOGI)

***
Vsebino Biltenov 52. Festivala Borštnikovo srečanje in [B]bloga ustvarjajo študentke in študenti Akademije za gledališče, radio, film in televizijo ter mariborske in ljubljanske Filozofske fakultete.

Povezave:


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/evropske-poti-zgodovinskih-gledalisc