Festival Borštnikovo srečanje se preveša v drugo polovico

Avtor: FBS

Festival Borštnikovo srečanje je v polnem zagonu. Na Prvem odru Prve gimnazije v Mariboru se je v ponedeljek z bralnimi uprizoritvami v slovenščino prevedenih finskih dram začel Finski fokus, videli smo že polovico tekmovalnih in spremljevalnih predstav, vsak večer se predstavljajo tudi študenti UL AGRFT. Odzivi na festival so dobri, prihaja tudi do diskusij, jutri pa se festival preveša v drugo polovico in vabi na strokovni del ter dve mednarodni predstavi.


Foto: Boštjan Lah, Matej Kristovič

Odziv ljudi je dober, praktično so dvorane vsak dan polne, obiskovalci odlično sprejemajo tudi nove festivalske lokacije, zadovoljni so tuji gostje in selektorji, ki smo jih gostili v prvi polovici festivala, pravi Ksenija Repina, v.d. umetniškega direktorja FBS.

Danes se zaključuje Finski fokus, v okviru katerega bomo na Prvem odru Prve gimnazije že drugi dan zapored priča bralnim uprizoritvam, v slovenščino prevedenih finskih dram, ob 18. uri se bo  publiki znova predstavila ekipa sansongskompleks.fi s predstavo Sad Songs from the Heart of Europe.

Zelo uspešno svojo produkcijo že od sobote predstavljajo študenti UL AGRFT iz Ljubljane, ki polnijo Mali oder SNG Maribor in druge festivalske lokacije. Danes sta v Lutkovnem gledališču Maribor na sporedu denimo dve njihovi produkciji, in sicer Hamlet, Tragedija Odsotnosti in Macbeth;* za slednjo priporočajo topla oblačila, saj bo na željo študentov odigrana na zunanjem avditoriju. V četrtek in petek se v GT 22 obetajo filmski večeri in še in še.

Danes ob 12. uri bo na Komornem odru predstavitev mednarodnega projekta Evropske poti zgodovinskih gledališč, ki ga FBS organizira skupaj s Slovenskim gledališkim inštitutom (SLOGI) ob dnevu evropskih zgodovinskih gledališč.  V četrtek, 26. oktobra ob 10. uri se bosta na  Alma Mater Europaea-ECM zgodila strokovni simpozij in okrogla miza (Ne)pretočnost: vprašanje institucije v sodobnih scenskih umetnostih, ki ju pripravlja Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije v sodelovanju z Radiem Slovenija (programom Ars) in Festivalom Borštnikovo srečanje.

Obeta se še gostovanje TEATAR &TD Zagreb z uprizoritvijo A. Tomić / J. Kovačić: Magic Evening v režiji Anice Tomić. Jutri v Maribor prihaja uprizoritev Ordinary People, v režiji Jane Svobodová in Wen Hui in produkciji Archa Theatre Praga, Češka in Hellerau Europaen Centre for the Arts, Dresden, Nemčija.

Od četrtka, 26. oktobra dalje bodo na blagajni SNG Maribor abonentom SNG Maribor na voljo brezplačne vstopnice za zaključno prireditev, ki bo v nedeljo, 29. oktobra 2017 ob 20.00 uri. Neposredno bo prenašana na Drugem programu TV Slovenija, vodila in povezovala jo bosta igralca Ana Urbanc in Jurij Drevenšek, za glasbeno spremljavo prireditve bodo poskrbeli Boštjan Gombač, Janez Dovč, Goran Krmac in Marta Kosturska.

* Produkcija študentov UL AGRFT Macbeth odpade zaradi bolezni igralke.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/festival-borstnikovo-srecanje-se-prevesa-v-drugo-polovico