Hommage à Tomaž Pandur

Avtor: Benjamin Zajc

Razstava fotografij Aljoše Rebolja v organizaciji Pandur.Theaters v sodelovanju z Mestno občino Maribor in 52. Festivalom Borštnikovo srečanje.


Odprtje Festivala / Foto: Boštjan Lah, Matej Kristovič

Pandur se je rodil leta 1963 v Mariboru, kjer je v najstniških letih ustvaril svojo prvo gledališko skupino. Šolanje je nadaljeval na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani ter ga zaključil kot prejemnik študentske Prešernove nagrade za režijo. Njegova prva večja predstava, Šeherezada (1989), danes velja za eno najbolj kultnih domačih uprizoritev. Svojo karizmatično umetniško pot je nadaljeval v SNG Maribor, pod okriljem katerega je ustvaril pomembnejša dela: Faust, Hamlet, cikel La Divina Comedia, Carmen, Ruska misija in Babylon. Ustvaril je lastno gledališče Pandur.Theaters in si ustvaril novo mesto v slovenskem gledališkem prostoru. Režiral je v New Yorku, Parizu, Zagrebu in Madridu. Leta 2011 pa mu je Španija podelila red Izabele Katoliške za umetniške zasluge. Njegovo zadnje delo je Faust na odru ljubljanske Drame, ki je v zadnjih dveh letih gostovala po skoraj celem svetu.

Na letošnjem 52. Festivalu Borštnikovo srečanje smo deležni dveh hommageov Pandurju, to sta predstava Immaculata/Brezmadežna, ki jo je po njegovi ideji realizirala sestra Livija Pandur ter razstava fotografskega materiala nastalega med njegovimi predstavami.

Slednja je danes doživela svojo otvoritev v Mestnem parku Maribor. Sestavljena je iz fotografij Aljoše Rebolja, ki je Pandurja spremljal kot ekskluzivni fotograf v njegovem zadnjem ustvarjalnem obdobju. S svojim čutom za dokumentiranje ključnih gledaliških trenutkov Pandurjevih predstav je uspel ujeti režiserjevo ikonično poetiko in estetiko, ki sta ga spremljala skozi njegovo celotno umetniško življenje.

Razstava bo za obiskovalce odprta skozi celoten festival.

***
Vsebino Biltenov 52. Festivala Borštnikovo srečanje in [B]bloga ustvarjajo študentke in študenti Akademije za gledališče, radio, film in televizijo ter mariborske in ljubljanske Filozofske fakultete.

Povezave:


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/hommage-a-tomaz-pandur-1