Nejc Jezernik bere sodobno slovensko dramo

Avtor: Nejc Jezernik

Nejc Jezernik se že zadnjih pet let intenzivno ukvarja z gledališko in filmsko igro. Izkušnje si pridobiva kot igralec v Gledališču Zarja Celje in na raznih delavnicah v Sloveniji in tujini. Zadnje leto je začel tudi pisati in prevajati tekste. Štafeto branja sodobne slovenske dramatike je sprejel iz rok Tomaža Krajnca. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskal bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločil, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Nikjer nikoli? Zalke Grabnar.


Nejc Jezernik / Foto: Rok Tržan

Najprej bi se rad zahvalil Tomažu Krajncu za predajo štafete branja slovenskih dram. Na žalost v teh dneh nimam veliko časa in sem besedilo za štafetno igro »Izvolimo dramo« izbiral bolj ali manj po naključju. Našel sem dramo z naslovom Nikjer nikoli? avtorice Zalke Grabnar. Vesel sem, da sem jo našel, in sem jo z veseljem prebral. Popestrila mi je dan in me motivirala za nadaljnje branje in raziskovanje slovenskih dramskih del.

Kratka, hitra, vendar udarna drama, ki prikaže svet, na katerega si niti pomisliti ne upamo, ampak lahko še prehitro postane realnost. V tem svetu spremljamo Aleka in Ido, ki želita svojemu otroku izpolniti poslednjo željo. Brezupna življenjska situacija, v kateri se znajdeta Ida in Alek, prikazuje svet, v katerem so prebivalci reveži v stalnem boju za preživetje, vladarji pa bogati in živijo v izobilju. V njun svet vstopi Mag, edini človek, ki lahko uresniči poslednjo željo njunemu otroku. Zaradi Maga in njegovega odnosa se v zgodbi začne odpirati veliko moralnih vprašanj, na katere ni enostavno odgovoriti.

Štafeto predajam Tari Prodnik, ker je našla svojo strast v igri, in vem, da bo z veseljem sprejela ta izziv.

Povezava: Zalka Grabnar: Nikjer nikoli?


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nejc-jezernik-bere-sodobno-slovensko-dramo