Premiera lutkovne predstave Prva ljubezen

Avtor: ŠKUC

V produkciji ŠKUC gledališča bo v soboto, 21. oktobra ob 18. uri krstno in premierno uprizorjena v Mali dvorani Španskih borcev lutkovna predstava slovenskega avtorja Braneta Mozetiča »Prva ljubezen« v priredbi in režiji Alenke Pirjevec.


Foto: Nada Žgank

Lutkovna predstava je nastala po slikanici, ki jo je Brane Mozetič izdal v zbirki Lambda leta 2014. Tenkočutno izpisana zgodba postavlja v ospredje prvo ljubezen, tisto nežno in silovito, ki se nam vtisne v čustveni spomin za vse življenje. Enako se je zgodilo tudi glavnemu junaku Mozetičeve zgodbe, šestletnem dečku, ki najde varnost in sprejetost le v družbi Drejčka. Med fantkoma vzklije ljubezen in tesno prijateljstvo, a ta čustva okolica ne odobrava.

»Ko sem bil star šest let, sem imel v vrtcu prijatelja Drejčka, s katerim sva bila ves čas skupaj. Bila je to prva ljubezen, ki pa vzgojiteljicam ni bila všeč. Ločile so naju in nama dale vedeti, da najina čustva niso pravilna. Šele dolgo let pozneje sem ugotovil, da niso imele prav. Pri svojem dolgoletnem boju proti diskriminaciji ljubezni do istega spola sem spoznal, da je treba široko paleto človeških čustev predstaviti že otrokom, saj se ne nazadnje z njo soočimo že v otroštvu. Tako je nastala slikanica Prva ljubezen, ki je izšla tudi v Španiji, na Švedskem in v Italiji. Ponekod so jo sprejeli z velikim navdušenjem, Mednarodna mladinska knjižnica v Münchnu jo je leta 2016 uvrstila v zbirko Bele vrane, v katero vsako leto izberejo najboljše otroške in mladinske knjige s celega sveta, slovenski prostor pa je do spolne drugačnosti še vedno zelo zadržan. Upam, da bo lutkovna predstava izjemna priložnost za pogovor, kako smo si ljudje različni in kako nas prav ta različnost bogati.« (Brane Mozetič)

Pesnik in pisatelj Brane Mozetič (1958) je doslej objavil deset pesniških zbirk (Zaklinjanja, Mreža, Obsedenost, Pesmi za umrlimi sanjami, Metulji, Banalije...), knjigo kratkih zgodb Pasijon, roman Angeli (izšel tudi v hrvaškem prevodu) in roman z rejverske scene Zgubljena zgodba. Uredil je dve antologiji homoerotične literature, par izborov sodobne slovenske poezije v angleščini, francoščini in španščini ter prevedel številne francoske avtorje (Arthur Rimbaud, Jean Genet, Michel Foucault, Nicole Brossard in sodobno francosko poezijo). Njegovo delo so v prevodih objavili v revijah ali v izborih v dvajsetih državah. Dolga leta je bil pomemben akter gejevskega gibanja, zdaj pa je v prvi vrsti urednik dveh knjižnih zbirk (Aleph in Lambda) in promotor slovenske literature v tujini (pri Centru za slovensko književnost). V zadnjem času je izbor iz njegove poezije izšel v francoščini (Obsession, Quebec, Ecrits des Forges 2002) in italijanščini (Parole che bruciano, Faenza, Mobydick 2002).

Dramska igralka, režiserka in lutkovna ustvarjalka Alenka Pirjevec (1945) se je leta 1965 vpisala na Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo. Po končanem tretjem letniku dramske igre, pa se je prepisala na beograjsko gledališko akademijo. Diplomirala je iz dramske gre in umetniške besede leta 1996. Po absolutoriju je še nekaj časa živela v Beogradu, kjer je kot igralka honorarno sodelovala v beograjskem Narodnem gledališču.  Po vrnitvi v Ljubljano se je kot igralka-animatorka zaposlila v Lutkovnem gledališču Ljubljana (l. 1975 ), v katerem je bila tudi dve sezoni umetniški vodja (1987/88 in 1988/89). Marionetno igro se je učila pri mojstru Petru Douganu in na Mednarodnem lutkovnem inštitutu v Charleville-Mésièresu. Na AGRFT je Alenka Pirjevec magistrirala s temo  »Nevidni prostor med igralcem in lutko«. Med leti 2004 in 2012 je bila predsednica Združenja dramskih umetnikov Slovenije. Danes je Alenka Pirjevec upokojena, a se še vedno ustvarja. Pirjevčeva se je že v času bivanja v Beogradu spopadla tudi s prevajanjem. Med drugim je v srbščino prevedla roman Petra Božiča Na robu zemlje, pozneje pa je prevajala tudi iz srbščine v slovenščino.

Akademska slikarka Maja Šubic (1965), avtorica likovne zasnove predstave, je študirala slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani kjer je leta 1990 diplomirala pri prof. Emeriku Bernardu. Po akademiji se je začela intenzivneje ukvarjati s freskoslikarstvom in knjižno ilustracijo. Veliko se posveča knjižni ilustraciji. Ilustrirala je preko 20 samostojnih knjižnih izdaj, redno objavlja v najvidnejših slovenskih otroških in mladinskih revijah. Kot samostojna ustvarjalka živi in dela v Škofji Loki in v Poljanah.

Lutkovna predstava je namenjena otrokom od 4. leta starosti. Dobrodošli pa so tudi starši, učitelji in vsi, ki imajo srce na pravem mestu, saj »…ljubezen je (v) vsem enaka! V njej ni prostora za obsojanje, saj povezuje tudi na videz nezdružljivo.« (iz recenzije Vesne Sivec Poljanšek ob izidu knjige).

V predstavi nastopata dramska igralca Matic Lukšič in Matej Zemljič. Prva ponovitev predstave bo v nedeljo, 22. oktobra ob 11. uri v Mali dvorani Kulturnega centra Španski borci.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/premiera-lutkovne-predstave-prva-ljubezen