Blaž Dolenc bere sodobno slovensko dramo

Avtor: Blaž Dolenc

Igralec Blaž Dolenc, član ansambla Slovenskega ljudskega gledališča Celje, je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejel iz rok Mince Lorenci. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskal bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločil, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst 5fantkov.si Simone Semenič.


Blaž Dolenc / Foto: Arhiv CTF UL AGRFT

Najprej bi se rad najlepše zahvalil kolegici in prijateljici Minci Lorenci za nominacijo, ki me spodbudila, da sem se ponovno posvetil vprašanju slovenske dramatike.

Sam bi rad izpostavil besedilo, ki me je v času študija na akademiji prepričalo o moči slovenske dramske pisave. Vedno sem verjel v veličino slovenske klasike, od Cankarja do Jovanovića5fantkov.si Simone Semenič pa mi je razkrilo tudi pomembnost in predvsem vrednost sodobne dramatike. Verjamem, da je prav to besedilo tisto, ki smo ga Slovenci potrebovali, da smo z distance lahko pogledali na lastne vzorce – in ni ga natančnejšega besednjaka, s katerim lahko govorimo resnico, kot je otroški. Vrhunskost besedila je po mojem prav v tem, da izjemno pretanjeno izpostavi izjemne človeške stiske, kot so družinsko nasilje, žrtve rasizma in posledice davno pozabljenih vojnih vprašanj, a iz njih naredi tako klišejske situacije, da se človeku zgodi tisto izjemno: smeji se absurdnosti situacije, dokler se ne zave, da je sam del istega absurda. In potem smeh zamre.

V takšnih trenutkih, v takšnih dramskih besedilih in v takšnih gledaliških situacijah se zame skrivata smisel ukvarjanja z gledališčem in namen umetnosti nasploh.

Štafeto predajam igralki Mii Skrbinac, saj ji bo nominacija glede na letošnji repertoar v SNG Drama Ljubljana prav prišla.

Povezava: Simona Semenič: 5fantkov.si


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/blaz-dolenc-bere-sodobno-slovensko-dramo