Minca Lorenci bere sodobno slovensko dramo

Avtor: Minca Lorenci

Igralka Minca Lorenci, članica ansambla Slovenskega ljudskega gledališča Celje, je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejela iz rok Kristiana Koželja. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekste Simone Semenič.


Minca Lorenci / Foto: Jaka Babnik

Na začetku najlepša hvala za nominacijo Kristianu Koželju, enemu izmed bistvenih soustvarjalcev celjskega kulturnega življa.

Simona Semenič me s svojo neprisiljeno neposrednostjo vsakič osupne. Zdi se mi, da lahko brezkompromisnost zlahka deluje agresivno in me kot gledalko napada. Pri njej nikoli. Kvečjemu naredi njeno pisanje tako živo in verjetno prav zato tudi tako neskončno duhovito. Ob branju njene trilogije Me slišiš? se mi je zgodila hecna reč. Kljub temu da je tako izrazito avtobiografska, je v nekem trenutku njena osebna zgodba postala univerzalna. Naenkrat je nisem brala kot Simonino samodoživljanje, ampak je postala zgodba vseh nas, ki se pač na različne načine bojujemo s sabo in svetom. In se pri tem do solz (dobesedno!) krohotamo ob njenem noro dobrem občutku za podrobnosti. Tako da, ja, v branje predlagam ves Simonin opus.

Nominiram pa zmagovalko celjskega Zasljemimo čudovitega glasu – Nežo Prah Seničar in svojega ljubega in duhovitega sodelavca Blaža Dolenca.

Povezave:


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/minca-lorenci-bere-sodobno-slovensko-dramo