Plesalci bodo preplavili Gorico in Novo Gorico

Avtor: SNG Nova Gorica

V SNG Nova Gorica bodo v prihodnjih dneh gostili tri plesne predstave v sklopu festivala New Italian Dance (NID) Platform, ki letos poteka od 19. do 22. 10. 2017 v Gorici v Italiji.


Mysterous engine / Foto: Cristiano Castaldi

Projekt NID Platform je porojen iz sodelovanja med nekaterimi distribucijskimi okolji italijanskega plesa (RTO), Generalno direkcijo za scenske umetnosti Ministrstva za kulturo in turizem ter lokalne skupnosti. NID Platform je največja in najpomembnejša mednarodna platforma novega italijanskega plesa, ki navezuje stike med italijanskimi skupinami in trgom ter italijansko in mednarodno stroko in tako skrbi za opaznost italijanske scene.

Od svoje ustanovitve leta 2012 do danes je platforma NID pridobila vse večje zanimanje s strani samega sektorja, kar dokazuje z udeležbo z več kot tristo italijanskih in mednarodnih strokovnjakov akreditiranih za dogodek. Mednarodni odbor za umetnost - kjer izstopa prisotnost Angleža Johna Ashforda, direktorja evropskega omrežja Aerowaves, kot tudi Natalia Casorati, umetniška direktorica Interplay festivala v Torinu, Giacomo Cirella, Mestno gledališče Vicenza, Angela Fumarola, umetniška sodirektorica festivala Armunia v Castiglioncello, Španka Natalia Simo Alvarez, direktorica Teatros del Canal in Canal Dance Center v Madridu ter Hrvatica Gordana Vnuk, ustanoviteljica in umetniška direktorica filmskega festivala Eurokaz v Zagrebu - je izbral 16 najboljših skupin, ki predstavljajo glavni program NID Platform, naj gre bodisi za že dobro znana imena ali koreografe, ki se šele uveljavljajo ter jih združuje v bogat program, namenjen akterjem, kritikom in občinstvu plesne umetnosti; program vsebuje tudi srečanja, ki so namenjena bolj poglobljenemu spoznavanju.

Po prejšnjih izdajah – Lecce in Brindisi, 2012; Pisa in Pontedera, 2014; Brescia 2015 – se bo NID Platform predstavila od 19. do 22. oktobra v Gorici, ki kot čezmejno mesto prinaša novost, in sicer sodelovanje s Slovenijo, natančneje z Novo Gorico zahvaljujoč sodelovanju s SNG – Slovensko Narodno gledališče Nova Gorica.

Na tem pomembnem dogodku, ki slavi umetnost plesa, navdihuje in povečuje univerzalni jezik telesa in gibanja, bo v štirih intenzivnih dneh predstavljenih 17 predstav.

Program vključuje tudi gostujočo predstavo, izbrano izmed najpomembnejšimi na italijanski sceni: v Gorici bo nastopila nova produkcija Aterballetto, sestavljena iz dveh koreografij, pod okriljem Cristiane Morganti (plesalka Pine Bausch) in Hofesh Shechter.

Predstave se bodo odvijale v treh gledališčih v Gorici; Teatro Comunale Giuseppe Verdi, Kulturni Dom in Kulturni Center Lojze Bratuž ter v zgodovinskem Palazzo de Grazia, in pa v Slovenskem Narodnem gledališču Nova Gorica, ki bo gostilo tri predstave: v četrtek, 19. oktobra, ob 20.45 bo nastopila plesna skupina Kinkaleri/Le Supplici s predstavo Hekla, v petek, 20. oktobra, ob 22.30 plesna skupina Aldes s predstavo In girum imus nocte et consumimur igni (Roberto Castello), in v soboto, 21. oktobra, ob 19. uri plesna skupina Spellbound predstavlja Mysterous engine.

Ostale predstave plesnih skupin so Opus Ballet, Compagnia Van – z dvema predstavama - Compagnia MM Contemporary Dance Company, Compagnia Artemis Danza, Compagnia Codeduomo, Balletto di Roma, Compagnia Collettivo Cinetico, Compagnia Simona Bucci, Compagnia Cab 008, TIR Danza, Compagnia Zebra ter furlanska la compagnia Arearea s predstavo Le Quattro Stagioni_from summer to autumn avtorjev Marte Bevilacqua in Roberta Cocconija, ki se predstavlja z veliko spontanostjo in svežino v zvokih Le Quattro Stagioni skladatelja Vivaldija.

"Pričakujemo več kot 330 strokovnjakov in organizatorjev s področja plesa, poleg italijanskih in evropskih tudi z drugih celin, denimo iz ZDA, Argentine, Kanade, Hong Konga,« je povedal Walter Mramor, umetniški vodja zavoda Artisti Associati, ki je z deželno ustanovo Ente Regionale Teatrale del Friuli Venezia Giulia organizator dogodka. Partnerji projekta so Ministrstvo za kulturo in turizem, Avtonomna dežela Furlanija-Julijska krajina, občina Gorizia, Gospodarska zbornica Julijska krajina, Fundacija Cassa di Risparmio Gorica.

Povezava: Celoten program NID Platform


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/plesalci-bodo-preplavili-gorico-in-novo-gorico