V Mini teatru premiera Natanovi otroci o vprašanju verske strpnosti

Avtor: STA

V Mini teatru bo nocoj ob 20. uri premiera predstave Natanovi otroci, ki je nastala po tekstu nemškega dramatika, igralca in režiserja Ulricha Huba. Pod režijo in dramaturgijo predstave, ki naslavlja pomembno vprašanje enakosti ter verske strpnosti in svobode, sta se podpisala Robert Waltl in Alen Prošić.


Foto: Mark Požlep

Kot piše na spletni strani Mini teatra, zgodba spremlja mlada človeka, ki komaj ubežita smrti. Zmeden mladi križar Kurt v razdejanem Jeruzalemu iz goreče hiše reši mlado dekle Reho, hčer Juda Natana. Reha Kurta prepriča, naj ovrže svoje verske predsodke, med njima pa se razvije ljubezen.

Jeruzalemski škof nad tem ni navdušen in tudi Natan se ne more sprijazniti z dejstvom, da se Reha sestaja s križarjem. Ko se razve, da je Reha v resnici kristjanka, ki jo je Natan posvojil in vzgojil v judovski veri, škof in sultan skupaj napadeta Natana. Vmes pa se postavita Reha in Kurt.

V Hubovi zgodbi je poudarek na generacijskem prepadu - odrasli na vodilnih položajih gojijo zamere in nestrpnost do različnosti religij, medtem pa mladi zavračajo predsodke in javno poudarjajo, da je potrebno spoznavanje in srečevanje religij, so še zapisali v gledališču.

V predstavi bodo nastopili Sandi Pavlin, Maruša Majer, Aleš Kranjec, Anže Zevnik in Vid Klemenc, za scenografijo in video je poskrbel Mark Požlep, za prevod Hubove drame Tina Mahkota, pod kostumografijo se je podpisala Ana Savić Gecan, pod koreografijo Selma Banich, pod avtorsko glasbo pa Daniel Vezoja.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mini-teatru-premiera-natanovi-otroci-o-vprasanju-verske-strpnosti