9. Plesna nacionala v Španskih borcih

Avtor: STA, CK Španski borci

Vabljeni v soboto, 14. oktobra, ob 20. uri na IX. Plesno nacionalo v Center kulture Španski borci, na kateri bodo sodobni plesalci, starejši od 21 let, predstavili odlomke iz svojih novejših predstav ali idej v nastajanju.


Španski borci / Foto: Tamás Tuza

Utečena prireditev že deveto leto zapored omogoča profesionalnim ustvarjalcem na področju sodobnega plesa, starejšim od 21 let, predstavitev odlomkov iz svojih novejših del ali del v nastajanju. Splošni in strokovni javnosti se lahko predstavijo z največ desetminutnimi izsečki iz obstoječih predstav ali še nerealiziranih idej, na katerih trenutno delajo.

Nastopili bodo plesalci predstave Posvetitev pomladi (Kvadrat) koreografinje Jane Menger v produkciji Zavoda Flota. Z Incubusovo metamorfozo se bo predstavila Ana Lekše, Prijatelj, postoj in poglej pa se imenuje nastop plesalcev Fourklor koreografa Branka Potočana v produkciji Vitkar zavoda.

Videti bo mogoče desetminutni odlomek predstave Botr'ce, ki je nastala v produkciji Festivala Velenje, Aboma in Maag Production. Za koreografijo so poskrbele Polona Boruta, Lucija Boruta in Mateja Rožič, ki pa bodo ob Marku Goluboviću in Mojci Majcen tudi zaplesale.

V produkciji ljubljanske Akademije za gledališče, radio, film in televizijo se bo z nastopom Sanje neke ptice: Žareče sence predstavila Katarina Krapež, v podpori Studia za svobodni ples pa je nastala predstava Prehajanja koreografinje Urše Rupnik.

Zvrstila se bosta kratka izseka predstave Meduza in avtorskega dela plesalk Akademije za ples Pleši svoje sanje, sanjaj svoj ples. Predstavljeni bodo tudi deli predstave Tempestatis, Fragmenca, Canard pekinois/Mračna zveza, ŠvarcTanc=ŠvarcTanc in Duša dvojčica.

Idejo skupne množične predstavitve sodobnega plesa je EN-KNAP v sodelovanju z Društvom za sodobni ples Slovenije prvič zgoščeno izvedel na proslavi Dneva državnosti, junija 2005, na Trgu republike v Ljubljani. Takrat smo predstavili dela koreografov: Gorana Bogdanovskega, Mateje Bučar, Edwarda Cluga, Maje Delak, Matjaža Fariča, Gregorja Lušteka, Ksenije Hribar, Mateja Kejžarja, Male Kline, Iztoka Kovača, Sinje Ožbolt, Branka Potočana, Sanje Neškovič Peršin, Andreje Rauch, Magdalene  Reiter in Tanje Zgonc.

Plesna NACIONALA želi to zgoščeno predstavitev sodobnega plesa negovati in razvijati tudi v prihodnje. Plesna NACIONALA je tako priložnost, da zberemo kakovostno profesionalno slovensko plesno produkcijo, na brezplačni prireditvi zgoščeno predstavimo svoje posebnosti, poglede, zamisli in potenciale ter da združeni in glasni postanemo pomemben del slovenske kulturne zavesti.

Dogodek povezujeta: Uroš Kaurin in Vito Weis.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/9-plesna-nacionala-v-spanskih-borcih