Tomaž Krajnc bere sodobno slovensko dramo

Avtor: Tomaž Krajnc

Tomaž Krajnc je trenutno študent gledališke režije na The Royal Conservatoire of Scotland v Glasgowu. Je član Gledališča Zarja Celje, kjer je do sedaj opravil večino svojih režij, za seboj pa ima tudi nekaj filmskih projektov. Štafeto branja sodobne slovenske dramatike je sprejel iz rok Kristiana Koželja. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskal bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločil, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Ujeti trenutek Nike Švab.


Tomaž Krajnc / Foto: Edi Einspieler

Najprej bi se rad zahvalil Kristianu Koželju, da mi je predal štafeto branja slovenskih dram, in to ravno v trenutku, ko za potrebe študija intenzivno prebiram sodobno dramatiko. Za namene štafetne igre »Izvolimo dramo« sem, priznam, precej naključno, a z velikim veseljem izbral komedijo Ujeti trenutek mlade avtorice Nike Švab.

Naslov drame zelo dobro opiše celoten stil in potek dramskega besedila. Soočeni smo z zelo kratkim dogodkom sredi poroke, med katerim lahko hitro opazimo disfunkcionalnost obeh prisotnih družin – nevestine in ženinove. Pri tem se avtorica odlično osredotoči na tegobe znotraj posamezne družine in ne toliko na spore med družinama, kar je v takšnih situacijah pogosta literarna tema (čeprav je seveda še kako odprto za interpretacijo, ali je morda neodobravanje zveze razlog za zagrenjenost svatov). Pri branju mi je bila zelo blizu avtoričina odločitev, da nikoli ne izda imen likov, saj so ti poimenovani zgolj s svojo vlogo na poroki (npr. Nevesta, Oče ...), kar odlično poudari splošnost zelo pogostega fenomena, da v množici nepotrebnih podrobnosti ob organizaciji poročnega dne pozabimo, čemu je v resnici sploh namenjen. Poimenovanje likov z njihovo funkcijo namesto z lastnim imenom tako še dodatno poglobi možnost poistovetenja preko kolektivnega nezavednega. Hkrati pa o ozadju likov ne izvemo zelo veliko, kar daje ustvarjalcem morebitne uprizoritve odlično priložnost za poigravanje z različnimi tipi osebnosti in karakterno komiko. Po množici neprimernih in neprijetnih prepirov pa se komedija v stilu celotne atmosfere odlično zaključi s trenutkom, ki nikoli ni bil zares ujet.

Štafeto predajam igralcu Nejcu Jezerniku, ker je vedno znova odprt za nove izkušnje in priložnosti, da lahko razširi svoja obzorja na področju gledališkega in filmskega ustvarjanja.

Povezava: Nika Švab: Ujeti trenutek


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/tomaz-krajnc-bere-sodobno-slovensko-dramo