52. Borštnikovo – festival, ki govori življenje

Avtor: FBS

Čez slaba dva tedna, v petek, 20. oktobra, se v Mariboru začne 52. Festival Borštnikovo srečanje, na katerem se bo v desetih dneh zgodilo nekaj manj kot sedemdeset dogodkov – od gledaliških predstav in pogovorov do bralnih uprizoritev in strokovnih srečanj.


Foto: Matej Kristovič/FBS

»Festival govori življenje. Ni le prerez pretekle gledališke sezone, temveč je prerez življenja kot takega, saj nam izrisuje zgodbe – letos med drugim zgodbe o nemoči, izgubi, nesoglasjih, pritlehnosti. Je komentar, odziv in epilog življenja,« v uvodniku Almanaha piše Ksenija Repina, v. d. umetniškega direktorja FBS. Po odhodu Alje Predan je prevzela organizacijo najstarejšega slovenskega gledališkega festivala in na čelu FBS ostaja do konca letošnjega leta.

Prvi dogodek otvoritvenega dne, ki letos sovpada s praznikom Mestne občine Maribor, bo ob 17. uri na promenadi mariborskega Mestnega parka, kjer bodo odprli razstavo fotografij Aljoše Rebolja Hommage à Tomaž Pandur, ki jo je pripravil Pandur.Theaters v sodelovanju z MOM in FBS. Ob 20. uri bo sledila otvoritvena predstava Naše nasilje in vaše nasilje režiserja Oliverja Frljiča v izvedbi HAU Hebbel am Ufer iz Berlina in Slovenskega mladinskega gledališča s koproducenti. Frljić se ukvarja s »(post)begunsko krizo«, predstava je predvsem v tujini doživela velik odmev.

V tekmovalnem programu, ki ga je izbrala selektorica Petra Vidali, bomo videli enajst uprizoritev, čeprav jih je Vidalijeva izbrala dvanajst. Predstavo Svetovalec, Katalog burlesknih dialogov, v kateri je imel naslovno vlogo tragično preminuli Gašper Tič, bo v ponedeljek, 23. oktobra, nadomestila projekcija posnetka premierne izvedbe krstne uprizoritve igre Mileta Koruna Svetovalec.

Vse tekmovalne predstave bodo odigrane v SNG Maribor z izjemo predstave Nemoč v produkciji Zavoda Imaginarni in Mini teatra Ljubljana, ki se bo igrala v štirih terminih (eden, v angleščini, je rezerviran za tuje goste) v zapuščenem stanovanju na Ruški cesti 6, ki je sicer v lasti mariborske Sinagoge.

Pester je tudi spremljevalni program, ki prinaša drugačne uprizoritvene žanre. »Od koncerta za inštrumete in telo igralke preko dokumentarnega koncertnega performansa, uprizoritve z alpinistično poetiko in plezalno tehniko do obreda kulturne verske skupnosti,« pravi Petra Vidali, ki je letos v celoti izbrala tudi ta del programa.

Mednarodni program letos šteje tri naslove. Še pred odhodom ga je pripravila Alja Predan. Obeta se gostovanje TEATAR &TD Zagreb z uprizoritvijo Magic Evening v režiji Anice Tomić. Na programu so tudi uprizoritev Ordinary People v režiji Jane Svobodová in Wen Hui ter produkciji Archa Theatre iz Češke s koproducenti. V Maribor pa pride tudi uprizoritev Kristiana Smedsa: Sad Songs from the Heart of Europe, sadsongskomplex:fi theatre group iz Finske, ki jo bo mogoče videti v dveh terminih v sklopu finskega fokusa. Ta bo med 23. in 25. oktobrom, v publikaciji Sodobna finska drama pa so prevedena tri finska dela, med drugimi v Maribor pride tudi finski pisatelj Kristian Smeds. Z glasbeno-besednim projektom bo Zgodbo o harfi v GT22 v štirih polurnih terminih predstavila še Zvezdana Novaković.

Že osmo leto je organiziran slovenski showcase. Gostili bodo nekaj manj kot 20 mednarodnih strokovnjakov, bodisi kritikov bodisi festivalskih programerjev, in tujih novinarjev, ki si bodo ogledali našo selekcijo.

Produkcije študentov AGRFT

Na festivalu se bodo predstavili tudi študenti UL AGRFT, ki bodo uprizorili šest svojih produkcij, v GT22 pripravljajo dva filmska večera projekcij kratkih igranih filmov, izveden bo projekt Instant drama/predstava, sodelujejo pa tudi pri bralnih uprizoritvah, pisanju biltena in vodenju pogovorov o knjižnih novitetah s področja uprizoritvenih umetnosti.
Pri izvedbi festivala pomaga 20 prostovoljcev, študentov in brezposelnih.

Strokovna srečanja

Pripravljena bo okrogla miza Dramaturgi iz oči v oči, na kateri se bodo srečali slovenski in nemški dramaturgi. Kako se programiranja repertoarjev lotevajo v Sloveniji, kako v Nemčiji, kako je z razvijanjem novih formatov, pisav, kakšne so smernice, kako se odzivamo na aktualno družbenopolitično dogajanje ... To so vprašanja, ki se jih bodo lotili med debato na okrogli mizi in na neformalnih srečanjih.

Na simpoziju, ki ga pripravlja Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije v sodelovanju z Radiem Slovenija (programom Ars), pa se bodo spraševali o (Ne)pretočnosti med institucionalno in neinstitucionalno gledališko sceno. Z referati bodo v dopoldanskem delu simpozija sodelovali Nenad Jelesijević, Aldo Milohnić, Tomaž Toporišič in Rok Vevar. Okroglo mizo bo v popoldanskem delu z neposrednim prenosom na Radiu Slovenija (program Ars) vodila Alja Lobnik.

Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) od leta 2012 sodeluje z Združenjem zgodovinskih gledališč Evrope (Perspectiv), ki je nedavno oblikovalo pobudo, da odslej 25. oktobra označujemo dan evropskih zgodovinskih gledališč. Perspectiv je za svoj cilj zastavil ozaveščanje širše javnosti o pomenu zgodovinskih gledališč in zasnoval novo obliko kulturnega turizma – Evropsko pot zgodovinskih gledališč. Mag. Tea Rogelj, višja kustosinja SLOGI, bo predstavila združenje Perspectiv in Evropsko pot zgodovinskih gledališč ter obiskovalce pobliže seznanila z Jadransko potjo.

Pogovori in knjige

Pogovori o posameznih predstavah iz tekmovalnega programa so tradicionalni, dobro obiskani in vselej na sporedu v dopoldanskem času. Tudi letos bodo potekali v Vetrinjskem dvoru. Pogovor po predstavi Ordinary People bo na sporedu takoj po odigrani predstavi na tribuni Velikega odra SNG Maribor.

Intenzivnejše poznavanje in razumevanje gledališča vzpostavljajo tudi pogovori o(b) knjigah, v katerih predstavljajo novoizdane publikacije s področja gledališča in uprizoritvenih umetnosti. Knjige na FBS bodo v treh terminih, ki jih bo tokrat povezovala Manja Gatalo, drugače tudi urednica festivalskega biltena.

E-razstava, projekt SLOGI

Kakor vselej so tudi letos zasnovali razstavo v treh sklopih: v prvem so na ogled fotografije s sklepne prireditve 51. festivala; drugi sklop je namenjen uprizoritvi Učene ženske po motivih Molièrovih Učenih žensk v režiji Jerneja Lorencija in izvedbi Slovenskega ljudskega gledališča Celje, najboljši predstavi preteklega leta. Ta del vključuje fotografije Jake Babnika, scenske skice Braneta Hojnika, plakate in gledališki list, nekaj člankov in izbor kritik o uprizoritvi. Tretji sklop je posvečen Daretu Valiču, prejemniku Borštnikovega prstana 2016, skozi fotografski pregled gledališkega opusa. Razstava bo od 27. oktobra 2017 dostopna na portalu sigledal.org in spletnih straneh sodelujočih institucij. Na voljo je v slovenskem in angleškem jeziku, uporabljena gradiva sčasoma postanejo del evropske digitalne knjižnice Europeana. Digitalno razstavo Prejemnice in prejemniki Borštnikovega prstana, ki je dostopna na portalu sigledal.org, je s fotografijami lanskoletnega nagrajenca Dareta Valiča dopolnil tudi Slovenski gledališki inštitut.

Festivalski žur

V petek, 27. oktobra, bo v Wetrinyskem poseben festivalski žur, kjer bodo za glasbo poskrbeli Beat Polar in DJ Urbadur. Vstopnine ni, obvezen dress code je rdeče-belo-črna kombinacija.

Lokacije

Lokacijsko je letos festival razpršen po mestu in ožji okolici, in sicer SNG Maribor, Prva gimnazija Maribor, Lutkovno gledališče Maribor, GT22, Vetrinjski dvor, Alma mater Europaea – ECM, Salon uporabnih umetnosti, Klub KGB in Hotel Maribor.

Strokovna žirija

Petčlansko strokovno žirijo sestavljajo Simona Semenič, dramatičarka in performerka, Maja Šorli, teatrologinja, Milan Mađarev, teatrolog, dramaturg, gledališki in radijski režiser, Uroš Trefalt, režiser, in Miko Jaakkola, režiser, umetniški direktor finskega gledališkega festivala Tampere.

Žirija za podelitev Borštnikovega prstana

Žirija za podelitev Borštnikovega prstana šteje pet članov. Letošnjo žirijo sestavljajo: Ksenija Repina, Vlado Novak (predsednik), Ljerka Belak, Blaž Lukan in Matjaž Zupančič.

Prejemnica Borštnikovega prstana 2017 je Saša Pavček

»Že v tem času, še bolj pa pozneje se enako izkaže v vlogah iz klasičnega kot tudi sodobnega repertoarja, v resnem in komičnem žanru, dobro pa sodeluje z režiserji starejše in mlajše, svoje generacije. Oboji kmalu prepoznajo nekaj njenih ključnih igralskih kvalitet: disciplino in natančnost, zahtevnost in delavnost, invencijo in zvestobo. Kot sama pove v nekem intervjuju, ima rada 'težke vloge', nekonstruirane, življenjske, večplastne in kontradiktorne. V igralskem smislu vselej enako učinkovito izkorišča svoje telesne danosti – njena strast je ples – kot tudi glas. Tega še posebno, in to v njegovi nujni povezavi s poezijo, z besedo: v svoji že omenjeni knjigi ji zapiše navdihujoč 'poklon', precej pozneje pa se umetniški besedi posveti tudi pedagoško kot predavateljica, danes redna profesorica umetniške besede na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo.« (Izsek iz utemeljitve nagrade, ki jo je napisal Blaž Lukan)


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/52-borstnikovo-festival-ki-govori-zivljenje