Koncert Opera obeta

Avtor: STA

SNG Opera in balet Ljubljana bo v Slovenski filharmoniji v petek, 23. aprila, ob 19.30 priredila koncert Opera obeta.


 

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci dejal ravnatelj operne hiše Mitja Bervar, bo po izboru maestra Igorja Švare ob spremljavi hišnega orkestra nastopilo 14 mladih in obetavnih opernih pevcev.

Del nastopajočih prihaja s tekmovanja mladih glasbenikov Republike Slovenije, ki je potekalo marca, drugi so se na Akademiji za glasbo odzvali povabilu dirigenta Švare, ki je opravil izbor. Nekateri so že uveljavljeni in prepoznavni vokalisti, kot priljubljena pevka Nuška Drašček, član tria Eroika Aljaž Farasin in priznana operna vokalistka Elvira Hasanagić.

Spet drugi so študenti akademije in še niso imeli priložnosti za debitantski nastop, medtem ko so nekateri že sodelovali v predstavah nacionalne opere. Med njimi so Urška Arlič, Rok Bavčar, Monika Bohinec, Peter Martinčič, Luka Ortar, Jure Počkaj, Irena Preda, Aljaž Slokar, Martin Sušnik, Jerica Steklasa in Darko Vidic.

V prvem delu programa bodo operni pevci prepevali arije, ki so jih vključili v marčevski tekmovalni program. V drugem delu bodo občinstvu postregli z odlomki nekaterih najbolj znanih in priljubljenih opernih del Mozarta, Puccinija, Rossinija, Verdija, Donizettija, Leharja, Bizeta in drugih.

Koncert Opera obeta je del strategije SNG Opera in balet Ljubljana, ki želi podpreti mlade pevce in jim čim bolj na stežaj odpreti vrata nacionalne operne hiše. Ravnatelj Bervar se namreč zaveda, da je za vzdrževanje kakovostnega umetniškega ansambla ter za dopolnjevanje s svežimi močmi potrebno podpreti mlade nadarjene vokaliste, plesalce in dirigente.

Del iste strategije predstavlja tudi ponovna oživitev baletnega in opernega studia. Direktor slednjega bo dirigent Švara, baletni studio pa bo vodila Darinka Lavrič Simčič.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/koncert-opera-obeta