Na Newyorškem gledališkem festivalu novih del tudi slovenska igralka Gaja Višnar

Avtor: STA

Slovenska filmska in gledališka igralka Gaja Višnar nastopa v predstavi Revealing, ki je bila v konkurenci več sto prijavljenih izbrana v tekmovalni del Newyorškega gledališkega festivala novih del (New York New Works Theatre Festival). Festival do 15. oktobra poteka v gledališču Duke v gledališki četrti Broadway.


Foto: Freeimages

Gaja Višnar v svoji prvi večji vlogi po študiju na newyorški igralski akademiji Circle in the Square Theatre School igra eno od glavnih vlog v delu avtorice Sare McDermott, tajnico po imenu Jennifer, ki se odloči izdati razmerje s svojim šefom njegovi soprogi.

"Besedilo je izjemno dobro napisano in predstava je intenzivna, zabavna in žalostna, kot je tudi življenje," je v izjavi za STA povedala igralka.

New York New Works Theatre Festival je letni gledališki festival, kjer se predstave potegujejo za glasove občinstva. Na festivalu sodelujejo producenti, dobitniki gledaliških nagrad tony, režiserji in drugi gledališčniki.

Gaja Višnar je dobila že tudi vlogo v predstavi Peter/Wendy, ki temelji na zgodbi škotskega avtorja Jamesa Matthewa Barriea o Petru Panu. Predstavo bo konec oktobra predstavila gledališka skupina AlphaNYC Theatre v gledališču Roebuck na 43. ulici, prav tako v četrti Broadway.

Slovenska igralka je šolanje v New Yorku končala maja letos z dvema predstavama gledališča Circle in the Square na Broadwayju. Nastopila je v vlogi Bruta v priredbi drame Williama Shakespeara Julij Cezar in plemkinje Ljubov Andrejevne Ranevskaje v drami Antona Pavloviča Čehova Češnjev vrt.

Gaja Višnar, ki v New Yorku nastopa z imenom Gaia Visnar, se je v New York preselila po študiju psihologije v Sloveniji, kjer je že začela igralsko kariero in nastopila v nekaj filmih ter gledaliških predstavah.

"Tu je več priložnosti, kot v Sloveniji. Scena je bolj raznolika, z ljudmi iz vsega sveta in lažje je najti to, kar si želiš delati," je dejala Gaja Višnar, ki prihaja iz znane slovenske igralske družine.

Sprejeta je bila na nekaj šol, med drugim New York Film Academy in Actors Studio univerze Pace, ki ji predsedujejo Ellen Burstyn, Harvey Keitel, in Al Pacino in kjer sedaj opravlja pripravništvo, vendar se je odločila za Circle in the Square.

Ta ima intenziven dveletni program, ki so ga obiskovali tudi številni znani igralci, med njimi Al Pacino, Vanessa Redgrave in Philip Seymour Hoffman, pa Lady Gaga.

Poleg tega igralka sodeluje z mladimi režiserji in drugimi ustvarjalci na univerzi Columbia pod mentorstvom režiserke Anne Bogart.

"Kliše, da te nekdo najde na cesti in te popelje do uspeha, po mojih izkušnjah ne deluje. Obnese se delo, gradnja trdnih temeljev in avdicije, pa avdicije in avdicije, kar je morda največja razlika s Slovenijo, kjer to ni tako zelo potrebno," je še povedala.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-newyorskem-gledaliskem-festivalu-novih-del-tudi-slovenska-igralka-gaja-visnar