Velika koprodukcija Iliada na gledališkem forumu v Minsku

Avtor: STA

Koprodukcija ljubljanske Drame, Mestnega gledališča ljubljanskega in Cankarjevega doma Iliada v režiji Jerneja Lorencija bo danes eden od vrhuncev 7. mednarodnega gledališkega foruma Teart v Minsku. Na forumu predstavljajo najboljše beloruske in nekatere tuje gledališke uprizoritve, letos je v programu 19 produkcij različnih performativnih žanrov.


Foto: Peter Uhan

Gledališki forum Teart že od začetka vodi direktorica Angela Krashevskaya. Organizatorji so festivalsko dogajanje ponovno razdelili na mednarodni program, program domačih predstav Belarus Open in program The school of Teart, ki vključuje predavanja, pogovore z režiserji in druge gledališke spremljevalne prireditve. Tuje predstave poleg iz Slovenije prihajajo iz Latvije, Rusije, Belorusije, Kirgizije, Francije, Italije in Nemčije, so sporočili iz Drame.

Ljubljanska Drama je sicer na forumu gostovala že dvakrat - pred dvema letoma s predstavo Ponorela lokomotiva v Lorencijevi režiji, lani pa z Macbethom v režiji Igorja Pisona. Tokrat Slovenijo zastopa z odmevno koprodukcijo Iliada, ki si jo je v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma ogledalo več kot 25.000 gledalcev.

Režiser Lorenci je o predstavi pred premiero zapisal: "Iliada je literarno besedilo in prenos literature, sploh tako obsežne, kot je Homerjev ep, v gledališko predstavo zahteva zavedanje, da ne gre za prenašanje celote (v smislu pripovedi in značajev), temveč za poskus ujetja homerskega duha, epske širine, epskosti kot take. Ključna razlika je morda v tem, da ima Iliada v družbenem življenju specifičen romantiziran položaj, naša uprizoritev pa se skuša s tem poigrati, ga redefinirati."

V Iliadi igrajo Jure Henigman, Nina Ivanišin, Aljaž Jovanović, Gregor Luštek, Marko Mandić, Zvezdana Novaković, Jette Ostan Vejrup, Tina Potočnik Vrhovnik, Matej Puc, Blaž Setnikar, Janez Škof in Jernej Šugman. Avtorji priredbe Homerjeve Iliade po prevodu Antona Sovreta so Jernej Lorenci, Matic Starina in Eva Mahkovic, dramaturga sta Eva Mahkovic in Matic Starina, scenograf Branko Hojnik, kostumografinja Belinda Radulović, skladatelj Branko Rožman, koreograf Gregor Luštek oblikovalec luči Pascal Merat in lektorica Tatjana Stanič.

Po osrednjem ciklu predstav v Ljubljani je Iliada konec leta 2015 sodelovala na 49. festivalu Bitef v Beogradu in osvojila nagrado občinstva, režiser Lorenci pa je prejel 38. Politikino nagrado za najboljšo režijo. Žirija 50. Borštnikovega srečanja je ansambel Iliade nagradila s posebno kolektivno Borštnikovo nagrado, Jette Ostan Vejrup pa z Borštnikovo nagrado za igro.

Na 23. mednarodnem gledališkem festivalu Kontakt v poljskem Torunju pa je Iliada prejela glavno nagrado, nagrado novinarjev in kritikov ter nagrado Radia Gra iz Torunja za najboljšo zvočno podobo. Predstava je gostovala tudi v Bolgariji, na Hrvaškem in v Romuniji. Zadnja slovenska ponovitev je bila na sporedu maja, a Iliada ostaja prisotna na tujih gledaliških in festivalskih odrih.

Gostovanje slovenskih koproducentov s predstavo Iliade na uglednem prizorišču beloruske prestolnice, v Osrednji oficirski palači, je omogočilo mednarodno uspešno slovensko podjetje Riko, ki si že desetletja prizadeva za poslovno in kulturno povezovanje Slovenije in Belorusije. Družba Riko je sponzorsko podprlo tudi predhodni gostovanji ljubljanske Drame na festivalu Teart, med drugim piše v sporočilu za javnost.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/velika-koprodukcija-iliada-na-gledaliskem-forumu-v-minsku