Na Bitefu slavil 24-urni Olimp v režiji Jana Fabra

Avtor: STA

Grand prix Mira Trailović za najboljšo predstavo v celoti je na 51. Bitefu prejela 24-urna predstava Olimp - v slavljenju kulta tragedije flamskega režiserja Jana Fabra, posebno nagrado Jovan Ćirilov pa je žirija podelila predstavi (Za)slišati iranskega avtorja Amirja Reze Koohestanija. Na programu festivala sta bili dve režiji Jerneja Lorencija.


Jan Fabre / Foto: Daniel Novaković, STA

Fabre je za 24 ur trajajočo predstavo Olimp pobral tudi nagrado revije Politika za najboljšo režijo. Ta je v utemeljitvi zapisala, da njegov gledališki jezik oživlja avantgardno dediščino. Žirija revije je dodala, da je pot odkrivanja arhetipov v ljudeh, izgubljenih v kaotični sodobnosti, dolga, Fabrova predstava pa je sredstvo na tej poti, mesto odpora proti družbeni fragmentaciji: "Olimp je prostor svobode v času nesvobode." Predstavo so označili tudi za "epsko popotovanje".

Fabrov Olimp je postal tudi ljubljenec občinstva, ki mu je prisodilo oceno 4,73, na drugo mesto se je z oceno 4,27 uvrstila predstava (Za)slišati, tretja najboljša predstava po presoji občinstva pa je z oceno 4,09 postalo Nebeško kraljestvo v režiji Jerneja Lorencija, nastalo kot koprodukcija Narodnega gledališča v Beogradu in Bitef teatra. Na sporedu festivala je bila sicer tudi Lorencijeva režija Biblija, prvi poskus v izvedbi ansambla ljubljanske Drame.

Glavno žirijo letošnjega Bitefa, ki je Olimpu prisodila grand prix, so sestavljali teatrologinja Marija Ševcova (predsednica), skladatelj Draško Adžić, koreograf Igor Koruga, dramatičarka Ivana Sajko in gledališka kritičarka Margareta Sorensen.

Posebno nagrado Jovan Ćirilov je omenjena žirija dodelila predstavi (Za)slišati v produkciji Gledališke skupine Mehr. V obrazložitvi piše, da predstava prepriča s svojo enostavnostjo in jasnostjo ter z minimalnim trudom prenaša kar največ informacij o odnosih med ženskami v kontekstu sumničenj, nadzora in negotovosti. Tekst se veže na razmere v Iranu, a ga je mogoče razumeti tudi širše, je povzela srbska tiskovna agencija Tanjug.

Festival je pod geslom Epik Trip potekal od 22. do 30. septembra, na sporedu 51. izdaje festivala Bitef pa so bile predstave iz Belgije, Slovenije, Velike Britanije, Srbije, Nemčije, Irana in Švice. V soboto ga je sklenila predstava Iztrebljanje mladega nemškega režiserja turškega porekla Ersana Mondtaga.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-bitefu-slavil-24-urni-olimp-v-reziji-jana-fabra