Igor Samobor: V Drami bomo še naprej vzpostavljali kakovostno polje razmisleka o sedanjosti

Avtor: STA

Minister za kulturo Tone Peršak je za ravnatelja SNG Drama Ljubljana ponovno imenoval Igorja Samoborja, ki bo svoj drugi petletni mandat nastopil 1. maja 2018. Kot je ob imenovanju povedal Samobor, so v zadnjih štirih letih s programom poskušali vzpostavljati kakovostno polje razmisleka o naši sedanjosti, enako načrtujejo za naprej.


Igor Samobor / Foto: Peter Uhan

Ministrstvo je ob imenovanju Samoborja izpostavilo njegovo programsko vizijo ter jo označilo kot primerno. Kot je povedal Samobor, strateški načrt za obdobje 2013-2018 govori o nekaterih vsebinskih platformah, ki so jih uvedli z namenom odpiranja vrat Drame. Drama festival, Družabno družbeno, Mlada Drama, Drama Akustika, Nova branja... "Vse nove vsebine so, in to pomeni potrdilo za vsa naša naprezanja, zaživele in tudi doživele dober odziv gledalcev. Zato se mi zdi prav, da z nekaterimi od novih vsebinskih platform nadaljujemo."

Nove programske aktivnosti so po njegovih besedah seveda podrejene osrednjemu programu, ki ga izvajajo v skladu z nalogami, ki izhajajo iz ustanovitvenega akta. Uprizarjanje slovenske in svetovne klasike, uprizarjanje sodobnih domačih in svetovnih del, spodbujanje dramskega pisanja, skrb za nove prevode..." V preteklem obdobju smo realizirali vse zahteve ustanovitvenega akta in sledili smernicam, ki jih podajajo evropske institucije in so zapisane tudi v trenutno še veljavnem Nacionalnem programu za kulturo, o 'vzgoji občinstev'."

Ob tem dodaja, se bo bodo gotovo določeni dodatni programi na novo oblikovali, pač glede možnosti in glede novih zahtev občinstva. Program, zaradi katerega je ustanovljena Drama kot osrednje repertoarno gledališče v Sloveniji, bo še naprej sledil smernicam, določenim v ustanovitvenem aktu.

"V zadnjih štirih letih smo z našim programom poskušali vzpostavljati kakovostno polje razmisleka o naši sedanjosti. Enak ali podoben načrt imamo za naprej. Sezonam Identitete, Karikatur in Utopije, ki so odpirale nekatere nevralgične točke našega vsakdana, bomo, s prekinitvijo v letošnji sezoni, ki je namenjena praznovanju 150-letnice Dramatičnega društva, sledili s temami, ki bodo nagovarjale trenutek, v katerem se nahajamo. S tekst iz preteklosti in s teksti, ki nastajajo danes. Še vedno bomo postavljali vprašanja in včasih ponujali ogledalo. Kdaj v klasični formi, kdaj z novimi umetniškimi prijemi. Vse je odvisno od ustvarjalcev in potreb, ki jih zahtevajo predstave," je povedal.

Dodal je, da bodo poskušali nadaljevati gostovalno politiko, ki je Dramo popeljala na mnoge pomembne mednarodne festivale. "Želimo ostati relevantno gledališče ne samo v domačem okolju, pač pa tudi v širši regiji."

Za čas prenove, ki se obeta ljubljanski Drami, je po Samoborjevih besedah poglavitna skrb, da se njihovi programi ne prekinejo. Tako že obstajajo nekateri dogovori, denimo s Cankarjevim domom, ki bo omogočil delovanje Male drame. Glavnina programa pa bo izvedena v "kontejnerskem" gledališču. Taka je praksa večine evropskih gledališč, ki prenavljajo svoje dvorane.

Kje bo postavljeno njihovo začasno gledališče, ki bo sprejelo od 300 do 400 gledalcev, Samobor ta hip ne more povedati, ker potekajo v zvezi s tem pogovori in usklajevanja. Sicer pa je optimalni scenarij, da bi prvo premiero v prenovljenem gledališču doživeli septembra 2021.

"Do takrat pa je daleč in spet ni. Veliko dela nas čaka in predvsem zavedanje političnih struktur, da je osrednje gledališče pomembna državna ustanova. Veseli me, da je tudi državni vrh podprl idejo o obnovi Drame. Kako se bodo za to našla sredstva, z zakonom o kulturnem evru ali iz proračuna, ne vem. Vem samo, da je obnova nujna. Mi smo v rekordnem času pripeljali do rezultata arhitekturnega natečaja, ki ponuja sodoben teater in zgradbo, ki bo lahko v ponos Ljubljani in državi," je sklenil Samobor.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/igor-samobor-v-drami-bomo-se-naprej-vzpostavljali-kakovostno-polje-razmisleka-o-sedanjosti