Jera Ivanc bere sodobno slovensko dramo

Avtor: Jera Ivanc

Jera Ivanc, klasična filologinja, prevajalka, lektorica, dramaturginja in dramatičarka, je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejela iz rok Ane Duša. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Tamare Matevc Aus Anstand – La siesta.


Jera Ivanc / Foto: Matej Družnik

Hvala Ani Duša za nominacijo. Priporočam tekst Tamare Matevc Aus Anstand – La siesta. Potem ko sem ga pred leti prvič prebrala, sem zapisala tole:

»Brala sem z neznanskim užitkom, ki me sploh ni minil, in komaj sem čakala, da bo spet večer [bila sem mlada mamica] in kaj za vraga bo prinesel nov prizor. Pri branju tekstov se mi že dolgo ni zgodilo kaj takega! /…/ No, edini možni pomislek bi bil lahko ta, da sem uživala ob branju, na uprizoritev sploh pomislila nisem. Sem pa prepričana, da bi en dovolj rahločuten režiser znal ujeti štimung teh duhovitih in inteligentnih didaskalij. Ves tekst je tak – inteligenten, duhovit, ravno prav prismojen in ravno prav izmuzljiv, predvsem pa je za njim čutiti svet in življenje. Malo me spominja na Mojstra in Margareto

Še vedno drži. In kadar se mi v misli prikrade genialni epilog, ki ga kitajčka prestavljata s konca drugega dejanja na konec igre, pa se jima neke dramaturške tehnikalije kljub brušenju, žaganju in zabijanju nikakor ne izidejo, vedno postanem dobre volje.

Tekst priporočam v branje vsem, v uprizoritev pa Nini Rajić Kranjac.

Štafeto pošiljam v klasičnofilološke vode, svoji prvi gledališki sopotnici in ljubi prijateljici Andreji Inkret.

Povezava: Tamara Matevc: Aus Anstand – La siesta


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/jera-ivanc-bere-sodobno-slovensko-dramo