EnKnapGroup začenja jubilejno sezono z gostovanji v tujini

Avtor: CK Španski borci

V petek, 22. septembra, so plesalci skupine EnKnapGroup na otvoritvenem dogodku festivala Divadelna Nitra na Sloveškem nastopili s predstavo Zasledovalci sreče, ki sta jo skupaj z njimi ustvarila Pavol Liška in Kelly Copper, ustanovitelja newyorške skupine Nature Theater of Oklahoma.


Foto: Andrej Lamut

V leto in pol trajajočem delu s plesalci EnKnapGroup sta Liška in Copperjeva ustvarila osebnoizpovedno delo, ki se giblje na meji med gledališčem, plesom in performansom. V predstavi, ki nas med drugim popelje tudi na potovanje v Bagdad, srečamo mehiškega barmana, avstrijskega prodajalca, novodobni magični napoj in nekaj vznemirljivih kavbojskih plesov. Predstava, ki si šteje v čast, da je nastala v koprodukciji s svetovno znanima produkcijskima hišama Théâtre de la Ville iz Pariza in steirischer herbst iz Graza, plesalcem vsestranske skupine EnKnapGroup ponuja idealno platformo, na kateri lahko pokažejo vse svoje talente.

Predstava Zasledovalci sreče, ki  je nastala ob vabilu umetniškega vodje skupine EnKnapGroup, Iztoka Kovača, je v preteklosti že gostovala v tujini (Rotterdamse Schouwburg na Nizozemskem, marec 2017) in je poleg stoječih ovacij požela izjemne kritike.

Iz kritike z naslovom»Trump in Čehov spojena v bizarno kombinacijo srhljivke in komedije«: "Pred seboj vidimo repliko saloona kot iz Divjega Zahoda. Kozarec viskija neprestano, z največjo eleganco drsi med mlado kavbojko, ki ga nemudoma izprazni in točajem, ki ga polni z vedno večjim neodobravanjem. Nenadoma se kozarec ustavi na sredini šanka, kjer ga ujame tretji lik: kavboj! Vsem tem sestavinam, prisotnim v Zasledovalcih sreče, Pavol in Kelly dodata neko novo dimenzijo. Liki imajo namreč enaka imena kot plesalci EnKnapGroup. Kako fiktivni so zares nastopajoči, ki bežijo od njihovih neuspešnih življenj?

Plesalci EnKnapGroup deklamirajo besedilo glasno ter z jasno artikulacijo (...) in z drznim, skoraj popolnim, razpotegnjenim naglasom, ki je tipičen za jug ZDA. Odrska prezenca nastopajočih (EnKnapGroup) in njihova izraznost sta izjemno prepričljivi, predvsem ker je predstava Zasledovalci sreče izjema v repertoarju skupine.

Liška in Copperjeva: »Izjemno prijetno je bilo delati z njimi (op. plesalci EnKnapGroup). Plesalci so izjemno disciplinirani in točno vedo kako nekaj izvleči iz svojih teles.«

Med predstavo se vam v glavah pojavljajo absurdne podobe: Trump, ki svoje priliznjence sprejema v avli svoje stolpnice, Trump, ki ponosno dviga svoj okvirjeni izvršilni ukaz v Beli hiši, filmi Quentina Tarantina, imitacija Jona Stewarta in Stevena Colberta, tudi Eugene O’Neill, Arthur Miller in Anton Čehov se čutijo v prelepem tekstu Liške in Copperjeve." (Joost Ramaer, Theaterkrant)

Največji gledališki festival na Slovaškem

Mednarodni festival Divadelna Nitra je največji gledališki festival na Slovaškem in hkrati eno najpomembnejših prizorišč za prikazovanje mednarodne umetnosti na kulturnem področju na Slovaškem. Divadelna Nitra je poleg tega priznan festival v evropskem kontekstu. Organizira se vsako leto proti koncu septembra že vse od leta od leta 1992. Gre za selektivno, vendar ne tekmovalno, parado vrhunske evropske produkcije, ki se osredotoča predvsem na dramo/igro, vendar ne izključuje plesa, glasbe ter lutkovnega in vizualnega gledališča. Izbrana scenska dela so netradicionalna, inovativna in inspirativna ter pogosto služijo kot pokazatelj smeri, v katero se sodobna performativna umetnost obrača. Festival sestavlja bogat spremljevalni in delovni program, ponuja prostor drugim vrstam umetnosti in predstavljanju regionalnih kulturnih dejavnosti.

Deseta obletnica delovanja EnKnapGroup zaznamovana z bogatim nastopanjem na svetovnih odrih

S petkovim nastopom skupine na Slovaškem se nadaljuje trend skupine EnKnapGroup po nastopanju na največjih odrih in festivalih sveta. Po uspešni otvoritvi jubilejne sezone v Centru kulture Španski borci so plesalci EnKnapGroup 11. septembra 2017 gostovali na F I A T - Festival Internacionalnog Alternativnog Teatra v Podgorici. V Črnogorskem narodnem gledališču so tamkajšnji publiki predstavili dvojni plesni večer - prvi del večera je bil posvečen Trisha Brown Dance Company in predstavi Set and Reset/Ponastavitev, medtem ko je črnogorsko občinstvo v drugem delu večera videlo popoln žanrski preobrat, z delom Adrienn Hod (HODWORKS), Pearl.

V Španskih borcih napovedujejo tudi dve izjemni gostovanji predstave Zasledovalci sreče v jesenskem času. Najprej skupino EnKnapGroup čaka oktobrsko gostovanje na najstarejšem festivalu »nove« umetnosti, na festivalu steiricher herbst v Grazu. Paradoksalno (in z nekaj samo-ironije) se lahko steiricher herbst označuje kot avantgardni festival s tradicijo: letos že petdeseti festival predstavlja enega najpomembnejših svetovnih festivalov sodobne umetnosti, ki je po svoji naravi multidisciplinaren. Festival slovi po povezovanju umetniških zvrsti in je sposoben integriranja glasbe, performansa, plesa, gledališča, literature, arhitekture, novih medijev in teorije. V novembru pa se skupina odpravlja v eno osrednjih evropskih prizorišč, HAU 1 -  Hebbel am Ufer v Berlinu, kjer si bo tamkajšnja publika predstavo lahko ogledala kar štiri večere zapored.

Svoj pogled pa v Zavodu EN-KNAP že usmerjajo k gostovanjem v zimskem in spomladanskem času, ko bodo plesalci svoje talente lahko pokazali publiki v Ameriki in Aziji. Po desetletnem dozorevanju EnKnapGroup se naša edina stalna sodobno-plesna skupina v Sloveniji z bogatim domačim programom, številnimi povabili priznanih produkcijskih hiš in festivalov ter vedno večjim številom nastopov na največjih odrih sveta postavlja ob rob mednarodno najbolj priznanim plesnim skupinam.

Povezave:


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/enknapgroup-zacenja-jubilejno-sezono-z-gostovanji-v-tujini