Srečanje najboljših slovenskih ljubiteljskih gledališč

Avtor: JSKD

Danes, 26. septembra 2017, je na sedežu Občine Postojna potekala novinarska konferenca, na kateri so Silva Bajc, vodja OI JSKD Postojna, Matjaž Šmalc, direktor festivala in selektorica Ana Ruter predstavili program letošnjega, že 56. Linhartovega srečanja, ki se bo odvijalo v Kulturnem domu Postojna med 28. in 30. septembrom 2017. V tekmovalnem delu bo letos 7 predstav, ki jih bodo ocenjevali Alenka Bole Vrabec (in ne Milada Kalezić, kot je bilo sprva napovedano), Maja Gal Štromar in Damjan Trbovc, v spremljevalnem programu pa tri predstave. Linhartovo plaketo za leto 2016, ki bo podeljena na otvoritvi srečanja, bo prejel Matjaž Eržen.


Foto: Freeimages

Na srečanje je bilo letos prijavljenih 132 predstav, od katerih se jih je 27 uvrstilo na 10 regijskih srečanj. Med temi je državna selektorica Ana Ruter izbrala sedem tekmovalnih predstav: Žabe gledališke skupine gimnazije Poljane, Grenki sadeži pravice KUD Franc Kotar Trzin, Zbirni center gledališke skupine KUD Štefan Kovač iz Murske Sobote, Vanja gledališča Zarja Celje, Ti nori tenorji Šentjakobskega gledališča Ljubljana, Feniks Little Rooster Production in Terapija Koroškega deželnega teatra Slovenj Gradec. Temu so dodane še tri spremljevalne predstave: Maratonci tečejo častni krog Šentjakobskega gledališča Ljubljana, Une druge tri sestre Društva gledališče Glej, zmagovalna predstava letošnjega Festivala mladinskih skupin Slovenije Vizije 2017 ter ZOO! v izvedbi Dramskega studia DADA Gledališke družine Pinklec in Centra za mlade iz Čakovca,  ki je lani zmagala na Festivalu hrvaških ljubiteljskih skupin.

Na otvoritvi festivala bo podeljena Linhartova plaketa za leto 2016, ki jo bo letos prejel Matjaž Eržen, in tri Linhartove listine, ki jih bodo dobili Bernard Protner, Tone Bertoncelj in Klemen Klemenc. Zadnji dan srečanja pa bo razglašena najboljša predstava v celoti, ki bo nagrajena z matičkom, podeljeni pa bodo tudi trije posebni matički po izboru žirije.

Linhartovo srečanje ni le srečanje najboljših slovenskih ljubiteljskih gledališč, ampak je stičišče védenja o gledališču; prostor, kjer se kakovostna produkcija srečuje z ustvarjalnimi potenciali mladih, šele prihajajočih umetnikov. Prav snovalci ljubiteljskega gledališča so bili prvi, ki so že leta nazaj zaslutili, kako pomembna je uvedba srečanj gledaliških skupin in revij. Tako je bilo pred skoraj šestdesetimi leti, leta 1958, organizirana prva revija gledaliških skupin Slovenije. Praksa se je kasneje prenesla tudi na druga področja ljubiteljskega ustvarjanja in se razvila v znan JSKD-jev piramidni sistem selekcij.

Povezava: Programska knjižica festivala (PDF)


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/srecanje-najboljsih-slovenskih-ljubiteljskih-gledalisc