Na Ptuju gledališko sezono začenjajo z lutkovno izvedbo Trnuljčice

Avtor: STA

Ptujsko mestno gledališče novo sezono danes začenja z lutkovno izvedbo znamenite pravljice bratov Grimm Trnuljčica. Predstava, ki je nastala samostojno v produkciji omenjene hiše, je primerna za otroke od treh let naprej. Režiral jo je stari znanec ptujskega gledališča Saša Jovanović, na odru pa bosta lutkarki Tina Oman in Lidija Sušnik.


Foto: Boris B. Voglar

Kot je povedal direktor Mestnega gledališča Ptuj Peter Srpčič, je Trnuljčica večna zgodba, ki vedno znova kliče po uprizarjanju, saj jo mora spoznati vsaka nova generacija. Gre za eno tistih klasičnih pravljic, ki so doživele številne spremembe, dokler ji nista dokončne podobe, vsaj tiste, ki jo trenutno pozna največ otrok, dala ravno brata Grimm.

Kralj in kraljica po dolgotrajnem čakanju dobita hčer in priredita zabavo. Vendar nepovabljena vila deklico obsodi na smrt in ta se, ko dopolni 15 let, res s kolovratom zbode v prst. Na srečo ena od dobrih vil prekletstvo omili in smrt spremeni v stoletni spanec, ki zajame tudi vse dekličine bližnje.

Potem ko vsi na dvoru utonejo v spanec, okolico pa prerase trnje, se po sto letih pojavi junak, ki deklico odreši s poljubom, podobno kot v Sneguljčici, prebudijo se vsi ostali in zabava se lahko začne.

Trnuljčica je ena tistih pravljic, ki sta jo brata Grimm najbolj predelala in jo kar polovico celo odrezala. Predvsem nekatere najbolj neprijazne dele iz starejših različic, saj nista odobravala ljubezenskih prevar in ljudožerstva. Sta pa dodala stotine junakov, ki so umirali v trnju, tako da je Trnuljčica vsekakor zgodba z bogato in krvavo zgodovino, dodajajo v ptujskem gledališču.

V igrano-lutkovni priredbi znane pravljice je avtorska ekipa pod vodstvom lutkovnega režiserja Saše Jovanovića na novo priredila in skozi optiko sodobnega sveta v likovni in gledališki jezik prevedla to večno pravljico.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-ptuju-gledalisko-sezono-zacenjajo-z-lutkovno-izvedbo-trnuljcice