Poslanica ob mednarodnem dnevu plesa 2010‏

Avtor: Julio Bocca, prevod Tatjana Ažman

Ples je disciplina, delo, učenje, komunikacija. Z njegovo pomočjo prihranimo besede, ki jih nekateri mogoče ne bi razumeli, in namesto tega vzpostavimo vsem znani univerzalni jezik.


Julio Bocca / foto Rosalie O’Connor

Ples nam nudi zadovoljstvo, nas osvobaja in tudi tolaži ob spoznanju, da  človeška bitja ne moremo leteti kot ptice. Približa nas nebeškemu, svetemu, neskončnemu.
Je sublimna umetnost, vsakič drugačna in tako zelo podobna ljubezenskemu aktu, da nas ob koncu vsake predstave pusti utripajočih src in v pričakovanju novega srečanja.

Julio Bocca, Argentina, prevedla Tatjana Ažman

Julio Bocca se je rodil in učil plesati v Buenos Airesu v Argentini. Bil  je prvi solist  Fundación Teresa Carreńo v Venezueli in v Teatro Municipal Río de Janeiro v Braziliji. Leta 1986 je na 5. mednarodnem baletnem tekmovanju v Moskvi prejel zlato priznanje, naslednje leto pa se je kot prvi solist pridružil Ameriškemu baletnemu gledališču (American Ballet Theatre) in tam ostal vse do leta 2006.
Umetnik Julio Bocca je gostoval v skoraj vseh večjih baletnih ansamblih po svetu kot partner številnih proslavljenih baletnih plesalk. Leta 1990 je ustanovil Ballet Argentino, leta 1997 pa prevzel vodstvo tega ansambla. S pomočjo fundacije, ki nosi njegovo ime, je Bocca ustanovil Šolo za glasbeno gledališče, Klasični plesni studio ter Šolo za oblikovanje, produkcijo in režijo s sedežem v Buenos Airesu.
Med številnimi nagradami in priznanji, ki jih je prejel, so: plesalec leta (New York Times, 1987), nagrada revije Dance Magazine (1992) ter zlata medalja za dosežke na področju umetnosti in promocije izmenjav med Argentino in ZDA (2008).
Julio Bocca je tudi kulturni ambasador za Mercosur (južnoameriški skupni trg).


Mednarodni plesni komite, ki deluje pod okriljem Mednarodnega gledališkega inštituta ITI Unesco, je leta 1982 določil mednarodni dan plesa. Praznujemo ga 29. aprila, na rojstni dan Jeana-Georgesa Noverra (1727−1810), stvaritelja novodobnega baleta. Vsako leto na ta dan obkroži svet poslanica ene od znamenitih osebnosti s področja plesa. Posebno smo ponosni, da je pobudnik tega dneva in avtor prve poslanice ravno naš veliki umetnik dr. Henrik Neubauer. Namen praznovanja in vsakoletne poslanice je povezati vse zvrsti plesa, da bi častili to obliko umetnosti in vedno znova odkrivali njeno univerzalnost, da bi premagali vse politične, kulturne in etnične ovire ter povezali ljudi skozi mir in prijateljstvo v jeziku, ki mu pravimo PLES.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/poslanica-ob-mednarodnem-dnevu-plesa-2010