Plesna predstava Zibka na gostovanje na Kitajsko

Avtor: STA

Plesna predstava Zibka, ki jo je domače občinstvo videlo v sklopu letošnjega festivala Exodos, se odpravlja na gostovanje na Kitajsko. Prva mednarodna sodobna plesna koprodukcija med Kitajsko in državami srednje in vzhodne Evrope (C-CEEC) 15. septembra začenja tritedensko turnejo po velikih kitajskih mestih.


Foto: Arhiv Exodos

Do 5. oktobra bodo mladi plesalci skupaj s koreografom Gregorjem Luštkom, pomočnikom koregorafa in profesorjem tradicionalnega kitajskega plesa Tanom Haom ter producentko in organizatorko gostovanja Natašo Zavolovšek izvedli šest predstav v Pekingu, Xianu, Hangzhou in Šanghaju, piše na spletni Zavoda Exodus.

Predstavo 23. septembra si bo v sklopu srečanja ministrov za kulturo C-CEEC ogledalo tudi 17 ministrov za kulturo.

Plesna predstava Zibka preverja naše sprejemanje razlik, iskanje posebnosti in enakosti. Kaj je bilo mladim plesalcem dano v zibelko in kaj vse so pridobili, odkar so iz nje shodili. Predvsem pa se dotika v našem času skorajda pozabljenje vrednote, vsakdanje pozornosti - stika z ostalimi, z družbo in okolico.

Luštek, znan po svojem specifičnem avtorskem izrazu, z mladimi plesalkami in plesalci raziskuje, kako se telo iz enega kulturnega okolja odzove na kretnje, gibe, čustva telesa iz drugega. V medkulturnem telesnem dialogu pa se spreminja tudi percepcija lastnega telesa, bivanja, mišljenja, doživljanje drugih, sprejemanje tradicije in njenih vrednot.

Zibka je prvi projekt Plesne unije C-CEEC, rezultat 2-letnega mednarodnega C-CEEC projekta Plesni tabor in sodelovanja s Pekinško plesno akademijo. Septembra 2016 je koreograf Luštek izbral šest plesalcev z dveh plesnih taborov in letos marca še šest plesalcev Pekinške plesne akademije, s katerimi je ustvaril predstavo Zibka.

Poleg predstave Zibka bosta Luštek in Žigan Kranjčan izvedla tudi dve plesni delavnici za študente sodobnega plesa v mestih Xian in Hangzhou. Luštek in Rosana Hribar pa bosta v sklopu turneje predstavila tudi njuno predstavo 16, ki je nastala v produkciji Plesnega teatra Ljubljana.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/plesna-predstava-zibka-na-gostovanje-na-kitajsko