Na festivalu Spider premiera predstave Chorus Krajnčana, Kunška in Krmelja

Avtor: STA

V Ljubljani se je v četrtek s premiero predstave Hiša po zasnovi in v koreografiji Mateja Kejžarja začel festival Spider. V sklopu festivala bo drevi v CUK Kino Šiška premiero doživela predstava Chorus po koreografiji in v režiji Žigana Krajnčana, Gašperja Kunška in Jana Krmelja. Premiera napoveduje tudi CoFestival, ki se bo v Šiški začel v soboto.


Foto: Borut Bučinel

Krajnčan in Kunšek se vihtita proti samemu vrhu slovenske in evropske plesne scene. Njuna najnovejša predstava Chorus govori o tem, "kako gib povezuje naša telesa, ples pa s tem postane najbolj elementarna oblika politične geste, ki obenem že izstopa iz sfere političnega", piše na festivalski spletni strani.

Umetniški vodja festivala Matej Kejžar je v uvodniku k letošnji izdaji festivala Spider razmišljal o tem, zakaj sploh iskati pravo razlago za pojem sodobnega plesa. "Čas je, da se ples razbremeni lastne umetniške tradicije in s tem struktur in konotacij, ki jih nagovarja. Čas je, da se ples voha in ne razlaga," je zapisal.

Dodal je, da se na letošnji festivalski izdaji ukvarjajo z definicijo prostora in razmerjem prostora do umetniških praks - njihovim strukturiranjem. S poudarkom na plesu predstavljamo premišljen izbor svetovno priznanih in prodornih umetnikov, ki se sprašujejo po formah in formatih. "Ne da bi kritiziral, se Spider izmakne iz konvencionalnih percepcij gledališča in nagovarja sestop, pogled čez rob. Boleči konec je navdih za novo," je Kejžar sklenil svoj zapis.

Med sredo in petkom bo festival potekal v Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana. Med drugim si bo v prihodnjih dneh mogoče ogledati intimno dokumentarno predstavo o razmerju med spoloma in družabnih medijih Kurc, kurc...Kdo je? Samire Elagoz ter predstavo Spomembrana Sigrid Stigsdatter Mathiassen, ki prevprašuje brisanje meja med obstojem in domišljijo.

Na sporedu festivala sta tudi predstava Nekaj, s katero je umetnica Andrea Zavala Folache ustvarila večperspektivno sliko, ki prepleta slikarstvo, video in oder, ter plesna predstava Le eden med mnogimi, ki jo podpisujeta DD Dorvillier in Sebastien Roux ter prinaša "vse mogoče preplete dveh glasbenih in dveh plesnih sekvenc". Sklop predstav v Stari elektrarni bo v petek zaokrožila 1. partita koreografa Laurenta Chetouanea, v četrtek pa bo za vrhunec poskrbel Bowrain z improvizacijami na solo klavirju.

Sklepni akt letošnjega Spiderja se bo v soboto zgodil z Dick in Greta Partyjem na Metelkovi in ob Ljubljanici.

Festival Spider je začel plesti svojo mrežo leta 2010 pod vodstvom ljubljanske organizacije Pekinpah. Ta je na Kejžarjevo pobudo in v sodelovanju s petimi plesnimi organizacijami iz različnih koncev Evrope vzpostavila projekta Spider in Spider Expand!, katerih rezultat je bil viden skozi serijo devetih plesno-umetniških manifestacij v Lyonu, Berlinu, Bruslju, Zagrebu, Atenah in Ljubljani.

Spider občinstvom poleg domačih vrhuncev predstavi tudi tiste umetniške prakse in kulturne žanre, ki zaradi takšnega ali drugačnega razloga sploh niso ali pa so zgolj redko zastopani v njihovem lokalnem okolju.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-festivalu-spider-premiera-predstave-chorus-krajncana-kunska-in-krmelja