Borštnikovo bo obarvalo mesto

Avtor: FBS

V ponedeljek, 4. septembra 2017, se je začela predprodaja vstopnic in abonmajev za 52. Festival Borštnikovo srečanje, ki v Maribor od 20. do 29. oktobra prinaša gledališče in še veliko več – najboljše predstave minule gledališke sezone, mednarodne uprizoritve, produkcije študentov UL AGRFT, filmske večere, strokovna srečanja, pogovore, pa tudi razstave, bralne uprizoritve in Borštnikov žur. Razigrano, povezano in na večih lokacij po mestu bo Borštnik vabil v gledališke dvorane domače in tuje obiskovalce. Za slednje v sodelovanjem z Zavodom za turizem Maribor-Pohorje pripravljajo tudi voden ogled mariborskega mestnega jedra.


Foto: Boštjan Lah

Festival bo 20. oktobra ob 17. uri na promenadi mariborskega Mestnega parka odprla velika razstava fotografij Aljoše Rebolja Hommage à Tomaž Pandur v organizaciji Pandur Theatres v sodelovanju z Mestno občino Maribor in Festivalom Borštnikovo srečanje. Panoji bodo na ogled vseh deset dni Borštnikovega, v parku pa se bodo tako spomnili največjih odrskih del lani preminulega gledališkega režiserja Tomaža Pandurja. Ob 20. uri bo sledila otvoritvena predstava Oliverja Frljiča Naše nasilje in vaše nasilje v izvedbi HAU Hebbel am Ufer iz Berlina in Slovenskega mladinskega gledališča s koproducenti, ki se ukvarja s »(post)begunsko krizo« in je predvsem v tujini doživela velik odmev.

Letos bomo v tekmovalnem programu, ki ga je izbrala selektorica Petra Vidali, videli enajst uprizoritev, saj sicer izbrana dvanajsta uprizoritev Svetovalec. Katalog burlesknih dialogov v dogovoru z Mestnim gledališčem ljubljanskim in režiserko Nino Rajič Kranjac zaradi smrti glavnega igralca odpade. Namesto tega v ponedeljek, 23. oktobra ob 22. uri pripravljajo dogodek Svetovalec. O predstavi, ki je ostala brez igralca.

S tremi predstavami je sicer v tekmovalnem programu zastopana Drama SNG Maribor, po dve prihajata iz Slovenskega mladinskega gledališča in SNG Drame Ljubljana, z eno pa gostujejo Mestno gledališče ljubljansko, SNG Nova Gorica, Prešernovo gledališče Kranj in Zavod Imaginarni, ki bo predstavo Nemoč zaradi specifičnosti/omejenosti prostora (dogajala se bo v stanovanju) odigral v štirih terminih.

Pester je tudi spremljevalni program, ki prinaša drugačne uprizoritvene žanre. »Od koncerta za inštrumete in telo igralke preko dokumentarnega koncertnega performansa, uprizoritve z alpinistično poetiko in plezalno tehniko do obreda kulturne verske skupnosti,« pravi Petra Vidali, ki je letos v celoti izbrala tudi ta del programa.

Mednarodni program letos šteje 3 naslove. Še pred odhodom ga je pripravila Alja Predan. Obeta se gostovanje TEATAR &TD Zagreb z uprizoritvijo A. Tomić / J. Kovačić: MAGIC EVENING v režiji Anice Tomić. Na programu je tudi uprizoritev ORDINARY PEOPLE, v režiji Jane Svobodová in Wen Hui ter produkciji Archa Theatre iz Češke s koproducenti. V Maribor pa prihaja tudi uprizoritev Kristian Smeds: SAD SONGS FROM THE HEART OF EUROPE, sadsongskomplex:fi theatre group iz Finske, ki jo bo moč videti v dveh terminih v sklopu Finskega fokusa. Ta bo med 23. in 25. oktobrom, v publikaciji Sodobna finska drama pa so prevedena tri finska dela in med drugimi v Maribor prihaja tudi finski pisatelj Kristian Smeds. Z glasbeno-besednim projektom bo Zgodbo o harfi predstavila še Zvezdana Novaković.

Manjkali ne bodo niti študenti UL AGRFT s svojimi produkcijami, izveden bo projekt Instant drama/predstava, v program pa so organizatorji uvrstili še dva filmska večera – projekcije kratkih igranih filmov študentov UL AGRFT.

Izvedena bo okrogla miza Dramaturgi iz oči v oči, na kateri se bodo srečali slovenski in nemški dramaturgi, na simpoziju, ki ga pripravlja Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije pa se bodo spraševali o (Ne)pretočnosti med institucionalno in neinstitucionalno gledališko sceno.

Obeta se tudi Festivalski večer s plesno glasbo in skoraj tradicionalnim koktajlom Ignacij. Ta bo letos v klubu Wetrinsky, za ritem pa bodo poskrbeli Beat Polar in DJ Urbadur.

Dovolj razlogov za nakup vstopnic? Predprodaja se je začela v ponedeljek, 4. septembra, in bo trajala do 2. oktobra. V tem času bodo vstopnice za vse predstave cenejše za 2 EUR, organizatorji pa ponujajo tudi Borštnikov izbirni abonma, kar pomeni tri izbirne možnosti:
- 25 % popusta pri nakupu najmanj štirih vstopnic za štiri različne predstave,
- 30% popusta pri nakupu najmanj osmih vstopnic za osem različnih predstav,
- 40 % popusta pri nakupu dvanajstih ali več vstopnic za različne predstave.
Darilo sta brezplačen Almanah in vstopnica za zaključno slovesnost s podelitvijo nagrad.

Vpis abonmajev bo potekal pri blagajni SNG Maribor (T 02 250 61 15 E boxoffice@sng-mb.si) in  v Informacijskem središču Cankarjevega doma v Ljubljani (Prešernova cesta 10, Ljubljana T 01 241 72 99, 01 241 73 00, E vstopnice@cd-cc.si).

Celoten urnik dogajanja na 52. Festivalu Borštnikovo srečanje je dostopen na www.borstnikovo.si.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/borstnikovo-bo-obarvalo-mesto