V Ljubljani poteka srečanje članic evropske mreže Small size

Avtor: LGL

V Ljubljani od petka do danes poteka letno srečanje članic evropskega projekta Small size, mreže 17 gledaliških in kulturnih središč, ki so svoja umetniška raziskovanja posvetila otrokom in razvila posebna strokovna znanja na področju uprizoritvenih umetnosti za zgodnja otroška leta.


Lutkovno gledališče Ljubljana / Foto: Urška Boljkovac

Mreža, ki je bila ustanovljena leta 2005 s podporo Evropske komisije, omogoča srečevanja, izmenjavo izkušenj in znanja ter razvijanje skupnih projektov in širjenje informacij in izsledkov raziskovanj. Prizadeva si za krepitev zavesti o pomenu gledališke umetnosti za najmlajše s cilji, ki vključujejo spodbujanje njihovih ustvarjalnih sposobnosti in primerjavo različnih evropskih kulturnih tradicij.

Na srečanju se bodo med drugim umetniški vodje partnerskih gledališč posvetili teoretični refleksiji in raziskovanju različnih aspektov gledališkega ustvarjanja za najmlajše. Tokratna tema srečanja je »preprostost«, razpravo o tem pa bo vodil priznani nemški teatrolog in profesor dr. Gerd Taube.

Srečanja, ki ga gosti Lutkovno gledališče Ljubljana, se udeležuje več kot 40 udeležencev iz Irske, Poljske, Francije, Finske, Nemčije, Madžarske, Italije, Velike Britanije, Danske, Španije, Romunije, Avstrije, Švedske in Hrvaške. Udeleženci bodo razpravljali tudi o skupnem produkcijskem projektu Wide Eyes, v katerem skozi umetniško raziskovanje nastajajo predstave za malčke. Wide Eyes ponazarja radovedne otroške oči, ki zvedavo pogledujejo v svet. To je tudi skupno izhodišče ustvarjalcem 17 partnerjev iz 15 evropskih držav, katerih nastanek predstav so v procesu ustvarjanja zaznamovala različna srečanja, izmenjave idej in delavnice. Vseh petnajst produkcij bo v začetku leta 2018 predstavljenih na zaključnem dogodku projekta v Galwayu na Irskem.

Povezava: Evropski projekt Small size


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljani-poteka-srecanje-clanic-evropske-mreze-small-size