V UGM Studiu lutke, risbe in avtomati Silvana Omerzuja

Avtor: STA

Umetnostna galerija Maribor (UGM) v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Maribor in gledališčem Konj predstavlja dela enega najpomembnejših slovenskih lutkarjev Silvana Omerzuja. Na razstavi v UGM Studiu, ki jo bodo odprli danes zvečer, bodo na ogled lutke, risbe in avtomati, ki so nastali za različne predstave ali razstavišča v zadnjih letih.


Silvan Omerzu / Foto: Anže Malovrh, STA

Razstavljene bodo lutke predstav Hiša Marije Pomočnice iz leta 2008, Prepovedane ljubezni iz leta 2009 in Krabat iz leta 2014.

Kot ob tem izpostavljajo v UGM, je v lutke Silvana Omerzuja ujet njegov lucidni kreativni genij. "Lutke že same po sebi s svojo vrhunsko likovno vsebino in prezenco zapolnjujejo prostor razstavišča. Ustvarjene so predvsem iz lesa in namenjene odraslemu občinstvu. Postavljene v instalacijo oz. scensko postavitev nas najprej nagovorijo s svojo materialno negibnostjo (razen pri Avtomatih), navidezno statiko, ki pa je le materialna, telesna. Notranja napetost, asociacija na življenje v njih, je prisotna že skozi sam material (les), v katerega strukturi, letnicah, je tudi vidno ujet duh časa in narave, rast," so navedli.

S pričujočo razstavo med drugim tudi napovedujejo njegovo novo predstavo v Lutkovnem gledališču Maribor. Omerzu tokrat režira lutkovno postavitev Besede iz hiše Karlstein, ki nastaja po pesniški zbirki v Mariboru rojene književnice Berte Bojetu in bo premiero doživela 7. septembra. Takrat bodo v razstavišču v kleti Minoritske cerkve odprli tudi razstavo z deli iz njegovega drugega bogatega lutkovnega opusa.

Silvan Omerzu (1955) je gledališki režiser, likovni umetnik ter eden najbolj prepoznavnih slovenskih lutkarjev. Po študiju na Pedagoški akademiji v Ljubljani je začel delati v Lutkovnem gledališču Ljubljana, leta 1983 pa ga je poklicna pot vodila v Prago, kjer je končal specializacijo iz lutkovne scenografije in oblikovanja lutk.

Po vrnitvi v Ljubljano je svojo prepoznavno avtorsko poetiko, namenjeno predvsem odraslemu občinstvu, najizraziteje uresničeval v gledališču Konj, ki ga je ustanovil skupaj z režiserjem Janom Zakonjškom.

Omerzu je za svoje delo prejel 14 mednarodnih nagrad, 12 slovenskih nagrad ter nagrado Prešernovega sklada (2006). Poleg lutkarstva se ukvarja tudi s slikarstvom, grafiko, risbo, ilustracijo, keramiko in oblikovanjem plakatov ter eksperimentira z različnimi materiali, kot so les, predivo in kovina.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ugm-studiu-lutke-risbe-in-avtomati-silvana-omerzuja