Emonska promenada - mednarodni ulični festival in Pravljice nad mestom

Avtor: Hiša otrok in umetnosti

V organizaciji in produkciji HIŠE otrok in umetnosti bo v teh dneh potekal že 17. mednarodni ulični festival Emonska promenada, ki se je v teh letih dodobra uveljavil v slovenskem in mednarodnem prostoru.


Malo potujoče gledališče / Foto: Arhiv Kulturni center Tinqueux

Gre za eno prepoznavnejših mednarodnih prireditev za otroke in družine na območju mesta Ljubljane, ki s svojim konceptom druženja in ustvarjanja na ulici, tradicionalno zadnji vikend pred začetkom novega šolskega leta, privablja vsako leto več obiskovalcev. Samo lani jo je obiskalo preko 800 obiskovalcev vsak dan, skupaj skoraj 2500 ljubiteljev umetnosti in druženja na ulici.

Letošnji  Emonski promenadi, ki bo potekala med 24. in 26. avgustom na dvorišču KUDa France Prešeren, Karunovi ulici in na vrtu Plečnikove hiše, se bodo med 28. in 31. avgustom pridružile Pravljice nad mestom, nova oblika pravljičnega potepanja, pustolovščina odkrivanja lastnega mesta in novih pogledov nanj.

Emonska promenada

Karunova ulica in KUDovo dvorišče v Trnovem se tradicionalno zadnji vikend v avgustu spremenita v gledališče na prostem in ustvarjalno sprehajališče za otroke in odrasle. Obiskovalci si bodo na treh različnih prizoriščih ogledali 25  gledaliških, lutkovnih, akrobatskih in glasbenih dogodkov v izvedbi umetnikov iz 11 držav. Pester mednarodni program dopolnjujejo ustvarjalne delavnice in interaktivne igre na prostem. Letos posebno pozornost namenjajo arhitektu Jožetu Plečniku, saj bo del programa izveden tudi pred njegovo hišo na Karunovi ulici in na njenem vrtu. Enega najlepših vrtov v tem delu Ljubljane je zasnoval in ustvaril Plečnik sam, vrt  mu je predstavljal ustvarjalni poligon v sozvočju arhitekture in narave.

Pravljice nad mestom

Pravljice nad mestom so nova oblika pravljičnega potepanja, pustolovščina odkrivanja lastnega mesta in novih pogledov nanj. Namen projekta je spoznati Ljubljano iz različnih perspektiv. Uživali boste lahko v razgledih na naše glavno mesto od zgoraj in odkrivali še druge skrite kotičke, ki so povezani z arhitektom Jožetom Plečnikom: Ljubljanski grad, vrt Plečnikove hiše, atrij NUK-a, park Tivoli ... Pa ne bo šlo le za pripovedovanje, nad mesto bodo organizatorji odnesli tudi male lesene odre kamišibaj gledališča in vse zgodbe uprizorili v sliki in besedi. Gledati kamišibaj predstavo točno tam, kjer se zgodba v resnici dogaja, bo posebno doživetje tako za otroke kot odrasle ....

Na vsaki lokaciji otroci prejmejo štampiljko, za 4 zbrane žige dobijo darilno kartico s 4 vstopnicami za obisk predstave v Hiši otrok in umetnosti v prihajajoči sezoni.

Povezave:


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/emonska-promenada-mednarodni-ulicni-festival-in-pravljice-nad-mestom