Nejc Rožman Ivančič bere sodobno slovensko dramo

Avtor: Nejc Rožman Ivančič

Profesor na Gimnaziji Nova Gorica Nejc Rožman Ivančič poučuje slovenščino, teorijo in zgodovino drame in gledališča ter projektno delo z osnovami raziskovalnega dela. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskal bazo sodobnih slovenskih besedil in se odločil, da obiskovalcem portala v branje priporoči teksta sedem kuharic, štirje soldati in tri sofije Simone Semenič ter Za naše mlade dame Drage Potočnjak.


Nejc Rožman Ivančič / Foto: Osebni arhiv

V šolskem, študijskem in gledališkem letu 2017/2018 se bom moral zelo sistematično, skrbno in načrtovano – z mislijo na pedagoški proces, naravnan na dijake dramsko-gledališke smeri umetniške gimnazije –  ukvarjati z dramaturško razčlembo dveh sodobnih slovenskih dramskih besedil, ki ju je maturitetna komisija za odrske stvaritve določila za maturo iz teorije in zgodovine drame in gledališča: to sta sedem kuharic, štirje soldati in tri sofije (2014) Simone Semenič ter Za naše mlade dame (2006) Drage Potočnjak. Vesel sem, da sta obe dostopni v SiGledalovem iskalniku in nam bosta digitalno dostopni v vsakem trenutku, ko si ju bomo zaželeli ali si ju bomo morali zaželeti. Še bolj bi bil vesel, če bi imeli maturantje leta 2018 možnost videti uprizoritvi dram obeh avtoric na katerem izmed slovenskih odrov. Počitniško branje naj bo za učitelje in dijake neobremenjujoče, doživljajsko; za tesn(obn)o – s svinčnikom v roki – bo čas v dolgih zimskih večerih.

S pomočjo SiGledalovega iskalnika bi si želel dokopati se do drame Ekshibicionist (2001) Dušana Jovanovića. To je posredni poziv slavnemu dramatiku in režiserju, naj v plemenite namene tekst preda v objavo Portalu slovenskega gledališča SiGledal. To je tako drugačna, »neslovensko« slovenska drama, da bi si zaslužila še kako uprizoritev – pomenila bi odmik od kričečega družbeno angažiranega teatra, ki nas v teh podivjanih časih sicer uspešno nagovarja, v svet psihološke in erotične intime, ki je na odru (lahko) še bolj vznemirljiva.

Štafeto predajam profesorici Mojci Dimec s Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana, ki bo – tako kot jaz – do pomladi 2018 dijakom ogrevala srca za dramska svetov(j)a slovenskih dramatičark.

Povezave:


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nejc-rozman-ivancic-bere-sodobno-slovensko-dramo