Jubilejni 20. Mladi levi z intimnimi a hkrati globalnimi zgodbami zrejo naprej

Avtor: STA

Na 20. izdaji mednarodnega festivala Mladi levi bodo po besedah direktorice zavoda Bunker Nevenke Koprivšek dali glas običajno preslišanim. Na programu bo veliko intimnih zgodb posameznikov, ki pa so hkrati globalne. Jubilejna izdaja bo zelo usmerjena k občinstvu ter k vprašanju o festivalih danes in njihovi prihodnosti.


Mladi levi so od začetka znani po tem, da lokalni gledališki prostor prevetrijo z mednarodnimi trendi in ponudijo ažurne predstave, ki postavljajo prava vprašanja, organizatorke iz Bunkerja pa na festival vabijo umetnike z močnim ustvarjalnim nabojem.

Otvoritveno dogajanje festivala, ki bo potekal od 18. do 27. avgusta, bo iz centra prestavljeno v moščanski center kulture Španski borci. Otvoritvena predstava bo Zasledovalci sreče, koprodukcija EnKnapGroup in Nature Theatre of Oklahoma, ki jo vodita Kelly Copper in Pavol Liška.

Na Mladih levih letošnjo izdajo poklanjajo tudi bodočim generacijam. Tako bodo gostili interaktivno predstavo Ivane Müller Partitura, namenjeno otrokom, starim od 7. let naprej in njihovim staršem. Ti bodo po slušalkah dobili navodila, ki jih bodo morali izvajati.

Priznani ameriški umetnik John Kelly bo v Ljubljani predstavil delo v nastajanju Čas ne črta, v Gledališču glej pa bo Societat Doctor Alonso gostovala s performansom Semoline Tomić Anarhija. Tudi pri tej predstavi imajo pomembno vlogo gledalci, saj bo od njih odvisno, ali bodo z zvokom električnih kitar preglasili igralko in s tem vzpostavili svoj red. Po drugi strani pa predstava Danes ugasnimo luči! Davida Webera-Krebsa prevprašuje, ali je mogoče s skupnim dogovorom izpeljati skupno akcijo.

Na letošnji izdaji bo mogoče spoznati veliko zgodb posameznikov. Denimo v interaktivni predstavi umetnice Tanie El Khoury Do koder me nesejo konice prstov. V njej se performer Basel Zaraa, ki ima za seboj izkušnjo begunstva, ena na ena poda v pogovor z enim od obiskovalcev s pomočjo dotika in zvoka.

Intimna bo tudi predstava Zgodovina, zgodovina, zgodovina Deborah Pearson, v kateri umetnica predstavlja družinsko zgodbo, zaznamovano z madžarskim uporom Sovjetski zvezi in migracijami, skozi generacije treh žensk, v ozadju pa je predvajan film, v katerem nastopa njen dedek.

Na Mlade leve s predstavo Pet lahkih komadov prihaja tudi Milo Rau, ki rad dreza v tabuje. Tokrat se je spopadel s škandaloznim primerom belgijskega morilca in pedofila Marca Dutrouxa. A se avtor izogne moraliziranju in Dutrouxa predstavi bolj kot bolečo metaforo Belgije in njenega kolonializma.

Med lokalno zanimivejšimi je predstava Said to contain, ki jo podpisujejo Laura Kalauz, Maja Leo, Bojan Djordjev in Christopher Kriese. Dotika se kontejnerskega transporta in bo tudi izpeljana v zabojniku. Ustvarjalci jo bodo lokalno oplemenitili tako, da se bodo srečali s sindikalisti Luke Koper.

To uprizoritev bosta spremljala še dva "obdogodka", projekcija filma Pozabljeni prostor v režiji Allana Sekule in Noela Burcha ter vizualni esej Čaj za pet: Opijske ladje Neje Tomšič. Slovenske barve bo na Mladih levih poleg EnKnapGroup zastopala še Maruša Kink s svojim videnjem Treh sester Čehova.

Veliki festivalski jubilej bo zaznamovalo celodnevno dogajanje 27. avgusta. Tedaj bo na sporedu predstava Evros Walk Water 1 & 2 Daniela Wetzela, člana Rimini Protokolla. V predstavi gledalci sledijo zgodbam osmih pribežnikov iz Iraka, Afganistana in Sirije, ki spregovorijo o svojih predstavah in aktualnem doživljanju Evrope. Na dvorišču Stare elektrarne bo tačas pestro v družbi raznih iger, tandema Kitch, Z'bork, DJ-jev iz bližnjega azilnega doma ter priseljencev. Za vrhunec bodo odprli poslikavo Zid umetnice Toni Soprano.

Festivalsko okroglo mizo bodo posvetili prihodnosti festivalov ter povezavi med festivali in kulturnim turizmom, na spletu pa bodo zagnali kritiško platformo Kriterij. Vsi festivalski dogodki bodo že peto leto brezplačni, bodo pa dobrodošli prostovoljni prispevki.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/jubilejni-20-mladi-levi-z-intimnimi-a-hkrati-globalnimi-zgodbami-zrejo-naprej