Sezono 2017/2018 reškega HNK bodo sooblikovali tudi slovenski izvajalci

Avtor: STA

Hrvaško narodno gledališče (HNK) Ivana pl. Zajca v sezoni 2017/2018 napoveduje kar 20 premier. Novo sezono so napovedali s sloganom Znova premagujemo sebe!, s katerim so želeli izpostaviti, da kljub finančnim težavam niso zmanjšali letnega obsega programov. Napovedali so tudi gostovanje slovenskih gledališčnikov in glasbenikov.


Hrvaško narodno gledališče (HNK) Ivana pl. Zajca / Foto: Roberta F. via Wikimedia Commons

Intendant reškega HNK Marin Blažević je na nedavni novinarski konferenci na Reki napovedal 12 dramskih premier, ki jih bodo pripravili Hrvaška in Italijanska drama reškega HNK ter gostje.

Med opernimi premierami je izpostavil naslove, kot so La Boheme, Macbeth, Didona in Enej, Falstaff in Otello ter napovedal koncerte orkestra Opere pod taktirko vrhunskih dirigentskih imen, kot so Marco Boemi, Pavle Dešpalj, Zoran Juranić, Yordan Kamdzhalov, Ville Matvejeff in Philipp von Steinaecker.

SNG Drama Ljubljana bo gostovala s predstavo Kralj Ubu, Drama SNG Maribor pa s predstavo Medeja, so potrdili v reškem HNK. Na programu nove sezone je tudi koprodukcija reškega HNK in ljubljanskega Gleja, avtorska predstava Urške Brodar, Jureta Novaka in Katarine Stegnar z naslovom Orgija.

V koncertnem delu sezone pa je napovedano gostovanje orkestra in zbora Slovenske filharmonije ter še nekaterih slovenskih izvajalcev, med njimi Godalnega kvarteta Tartini. Ravnatelj Opere reškega HNK Petar Kovačić je na novinarski konferenci izrazil zadovoljstvo, da bodo gostili Slovensko filharmonijo, ki bo izvedla Stabat Mater Gioacchina Rossinija.

Tudi v novi sezoni bodo v reškem gledališču nadaljevali z abonmajem Piranski zaliv, ki ga pripravljajo v sodelovanju s Slovenskim mladinskim gledališčem (SMG). Reško občinstvo si bo v Ljubljani ogledalo predstavi Idioti in Hitchcock, medtem ko bodo ljubljanski abonenti v Reki videli predstavi Woyzeck in Labodje jezero.

Slovenski koreograf in pisatelj Gregor Kamnikar pa bo pod umetniškim imenom Vigur Gurdu z reškimi baletnimi plesalci, starejšimi od 40 let, na oder postavil balet V vsakem primeru.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/sezono-2017-2018-reskega-hnk-bodo-sooblikovali-tudi-slovenski-izvajalci