Duet Kunška in Krajnčana Ejlijen ekspres/Alien Express uspešno gostuje v tujini

Avtor: STA

Duet Gašperja Kunška in Žigana Krajnčana Ejlijen ekspres/Alien Express je bil kot edini predstavnik iz Slovenije izbran za aprilski festival Aerowaves v Aarhusu, odtlej pa uspešno nadaljuje gostovanja na tujem. Predstava bo 19. julija uprizorjena na festivalu v Italiji, 21. julija na hrvaškem festivalu, nato pa še v Braziliji in na Slovaškem.


Foto: Sunčan Stone

Festival Spring Forward je v Aarhusu potekal med 28. in 30. aprilom. Tam sta se slovenska plesalca uspešno predstavila in sedaj jih v goste vabijo člani mreže Aerowaves ter drugi organizatorji evropskih festivalov. Predstava Ejlijen ekspres/Alien Express bo prihodnjo sredo gostovala na festivalu Operaestate v italijanskem Bassanu, v petek pa še na Festivalu plesa in neverbalnega gledališča v hrvaškem Svetvinčenatu.

Duet potuje tudi v Brazilijo na festival Danca em Transito v Rio de Janeiro, jesenai pa bo gostoval na festivalu Bratislava in Movement. Ta je v svoji dvajsetletni zgodovino gostil več kot 177 vrhunskih umetnikov, med njimi Akrama Khana, Wima Vandekeybusa/UltimaVez in The Peeping Tom Collective. Pred mesecem sta plesalca prejela strokovno nagrado žirije in nagrado občinstva na tekmovanju malih koreografij v Beogradu, so sporočili iz zavoda Flota.

Duet Ejlijen ekspres/Alien Express raziskuje odnos med plesalcema in vse, kar se pojavi med njima kot posledica dveh nasprotij. Predstava gledalca razoroži in z njim ostane še dolgo po ogledu. Duet, trdno zasidran v poetično prijateljstvo, potuje med dvojnostjo in enostjo, odstranjuje prizemljene vzorce verbalnega komuniciranja in vnaša univerzalno komunikacijsko raven z namenom prikazati raznovrstnost načinov dojemanja in uravnavanja fizičnih akcij, ne glede na politično, versko in nacionalno pripadnost, osebna načela in prepričanja.

Avtorja sta ob predstavi povedala, da je ples osišče njune pozornosti, "natanko v toliko, kolikor greva lahko čez": "Pri tem padava v črvino, izginjava in se dvigava; eden drugega in hkrati vse in vsakogar. Gre za integrirano izkušnjo rasti spiralnega zavedanja in medsebojne absorpcije trenutka med nama (in nami) tukaj in zdaj."

Predstava Ejlijen ekspres/Alien Express je nastala v produkciji Flote in koprodukciji Plesnega teatra Ljubljana. Avtorja in izvajalca sta Kunšek in Krajnčan, glasbo zanjo podpisuje Kristijan Krajnčan, oblikovanje svetlobe, video in fotografije pa Borut Bučinel.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/duet-kunska-in-krajncana-ejlijen-ekspres-alien-express-uspesno-gostuje-v-tujini