V začetku prihodnjega leta predvidena prenova območja Stare mestne elektrarne

Avtor: STA

Območje Stare mestne elektrarne, ki deluje pod okriljem zavoda Bunker, bo lastnik, podjetje Elektro Ljubljana, predvidoma v začetku prihodnjega leta začel prenavljati. Nekajmesečna prenova bo zajela notranjost pritličnega objekta na Muzejski ulici, ki se prične ob Slomškovi in teče nasproti Stare mestne elektrarne.


Stara elektrarna - Elektro Ljubljana / Foto: Tomislav Medak, via Wikimedia Commons

Prenovo nekaj več kot 400 kvadratnih metrov površine bo financiralo podjetje, ki končne ocene stroškov še nima kot tudi ne dokončne rešitve. Objekt preurejajo v večnamenski prostor, ki bo omogočal organizacijo tako internih kot javnih dogodkov, kot so izobraževanja, novinarske konference, skupščine, razstave, predavanja in družabni dogodki, oddajali pa ga bodo tudi zunanjim naročnikom.

Pobudo za prenovo je podjetje Elektro Ljubljana dalo ob 120-letnici elektrifikacije Ljubljane. Kot so pojasnili, so želeli območje Stare mestne elektrarne še bolj odpreti javnosti in mu dodati nove vsebine. K sodelovanju so povabili Fakulteto za arhitekturo in štiri skupine študentov, ki so na natečaju izdelale zasnove prostorov.

Od prenove si precej obetajo tudi v Stari mestni elektrarni, ki kot umetniški prostor deluje že 13 let. V njej, kot je spomnila vodja programa Mojca Jug, potekajo številni umetniški dogodki, od mednarodnih festivalov, predstav slovenskih in mednarodnih sodobnih umetnikov ter razstav do izobraževanj in konferenc.

Kot je pojasnila Mojca Jug, bi Stara elektrarna kot center sodobnih umetnosti nujno potrebovala dodatni vadbeni prostor ter prostor za manjše prireditve, intimnejše predstave, predavanja. S podjetjem Elektro Ljubljana dobro sodelujejo že vsa leta, zato bi si želeli po prenovi prostorov to sodelovanje še vsebinsko poglobiti. "Upamo, da bodo, tako kot je Stara elektrarna, tudi prenovljeni prostori odprti kreativnosti sodobni scenskih umetnosti," je izrazila željo.

Na dobro sodelovanje so opozorili tudi v Elektru Ljubljana. Kot so zapisali, kot družbeno odgovorno podjetje podpirajo tudi kulturne vsebine in "so še posebno ponosni, da jim skupaj z zavodom Bunker že toliko let uspeva pod isto streho izvajati poslovno dejavnost in umetniške vsebine". Na razpisu ministrstva za kulturo je bil zavod nedavno ponovno izbran za programskega upravitelja prostorov za nadaljnjih pet let.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-zacetku-prihodnjega-leta-predvidena-prenova-obmocja-stare-mestne-elektrarne