V Muzeju Leopold razstava belgijskega umetnika Jana Fabra

Avtor: STA

V Muzeju Leopold je na ogled postavljena razstavo belgijskega umetnika Jana Frabra. Pod naslovom Stigmata preko risb, fotografij, skulptur, kostumov, besedil, arhivskih dokumentov in študijskih modelov omogoča popotovanje v spomin enega največjih sodobnih umetnikov. Predstavljena je tudi filmska dokumentacija njegovih performansov in poetičnih akcij.


Jan Fabre / Foto: Daniel Novaković, STA

Približno 800 eksponatov predstavi skoraj 40-letno kariero umetnika, ki ima letos pomembno mesto tudi na festivalu ImPulsTanz. Praizvedba njegovega novega sola I Am A Mistake bo 13. julija odprla mesec dni trajajoči festival, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Kot je na novinarski konferenci v muzeju povedal umetnik, je njegovo delo kot metulj. Eno krilo predstavlja performans, drugo upodabljajoče umetnosti. Razstava v muzeju pa je po njegovih besedah telo.

Obiskovalce na razstavi pozdravi labirint iz miz, na katerih je predstavljena umetnikova filozofija. V muzeju jim želijo na tak način približati umetnikove ideje, spomine in umetnost, ki jo je navdihnila tradicija flamskega slikarstva in se osredotoča na študij telesa in njegovo rabo, piše na spletni strani muzeja.

Fabre, rojen leta 1958 v Antwerpnu, je v 70. letih minulega stoletja vzbudil zanimanje javnosti kot performer, ko je na odru zažigal denar in nato risal z njegovim pepelom. V 80. letih je svoj sloves utrdil z gledališkim delom Moč gledališke norosti, ki ga je ustvaril na povabilo Beneškega bienala.

Od leta 1975 piše igre, ki odražajo njegov pogled na gledališče kot obliko umetnosti in združuje različne umetniške zvrsti. Veliko pozornosti v svojih delih posveča človeškemu telesu v vseh njegovih oblikah, pogosto v njih nastopajo tudi insekti. Ponavadi tematizira arhetipska vprašanja, kot so nasilje, sla po življenju, preobrazba in smrt. Živi in dela v Antwerpnu, kjer ima svoje gledališče Troubleyn in studio za vizualne umetnosti Angelos.

Leta 2012 je bil gost Evropske prestolnice kulture v Mariboru, kjer se je predstavil v več vlogah. V Umetnostni galeriji Maribor so odprli razstavo njegovih del, predstavil pa se je tudi kot mislec, pisec in režiser.

Razstava v Muzeju Leopold bo na ogled do 27. avgusta


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-muzeju-leopold-razstava-belgijskega-umetnika-jana-fabra