Jubilejna Ana Desetnica od danes v Ljubljani

Avtor: STA

Ljubljano bo danes zavzel mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica, ki letos praznuje 20. rojstni dan. Del prenovljene Slovenske ceste bodo do sobote napolnjevali številni poulični artisti, klovni, cirkusanti, žonglerji, vrvohodci, požiralci ognja, glasbeniki, provokatorji, plesalci ter igralci iz Slovenije in tujine.


Z mehkimi čevlji okoli sveta / Foto: Luka Dakskobler

Vseslovenska Ana Desetnica v jubilejnem letu poteka v 13 mestih od 24. junija do 8. julija. Pot je prejšnji teden začela na mariborskem Lentu, od koder se je razširila v Kranj, Ilirsko Bistrico, Novo mesto, Kočevje in Šmartno. Od danes do sobote pa bo norčije zganjala v Ljubljani ter obenem še v Šoštanju, Novi Gorici, Radovljici, Sežani, Krškem in Škofji Loki.

V jubilejnem letu bo gostila 38 uličnih umetnikov oziroma umetniških skupin iz 15 držav, ki bodo uprizorili 41 različnih predstav in intervencij. V Ljubljani se bodo v okviru festivalskega programa zvrstili tudi drugi dogodki. Kot je povedal oče festivala Goro Osojnik, se letos nekoliko bolj osredotočajo na prestolnico in koncept dva obraza ulice. To je njihov tokratni slogan, da "potrdijo, da ulico oziroma običajni javni prostor s posegom spremenijo v prizorišče uličnega gledališča".

V Ljubljani bo to po njegovih navedbah nekoliko bolj izrazito zato, ker bodo artisti zasegli obnovljeno Slovensko cesto, da bi "izpolnili poslanstvo ljubljanske dnevne sobe". Cesta bo od štirih popoldne dalje zaprta za promet, dve uri kasneje pa se bo začel festival. "Urbani prostor bo pokazal dva obraza: vabil bo ljudi, da pridejo na festival, da prinesejo mize in stole, napravijo piknik in ga res izkoristijo kot dnevno sobo, kot prostor druženja. Ker je vprašanje, če ga bodo lahko še kdaj, saj je Slovenska cesta v drugih primerih, ko je zaprta, običajno vedno zagrajena," je poudaril Osojnik.

Ulico bodo odprli tako njenim prebivalcem kot obiskovalcem. Festivalski program pa je po Osojnikovih besedah dober, raznovrsten, mednaroden in kakovosten, mogoče tudi nekoliko bolj gledališki v smislu, da bo "manj žonglaštva ter več interaktivnih in pohodnih predstav".

Kot je letošnji koncept opisal v festivalskem katalogu, se je Ana Desetnica v vse bolj turistično oblegani Ljubljani, kjer se na vsakem vogalu nekaj dogaja, domislila, da lahko mestne ulice za nekaj časa spremeni v nekaj drugega - v območje gledališča, druženja, navezovanja stikov in ležernih pogovorov. "Verjame namreč, da ima lahko vsaka ulica dva obraza - tistega vsakodnevnega in slavnostnega; podobno kot mi ljudje," je zapisal Osojnik, vodja Gledališča Ana Monroe, ki poleg Ane Desetnice pripravlja še festival noči, druženja in ognjenih ambientov Ana Plamenita ter zimski mednarodni festival uličnega gledališča Ana Mraz.

Gledališče Ana Monro ulično umetnost povezuje s širšo kulturno sfero, turistično dejavnostjo in tudi z družbenim angažmajem. Lani se je z Ano Desetnico predstavilo v San Sebastianu, eni od dveh Evropskih prestolnic kulture 2016. Predstave je uprizorilo na mostu Kursaal v sklopu programa Crossing Bridges.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/jubilejna-ana-desetnica-od-danes-v-ljubljani