Martin Kušej na čelu dunajskega Burgtheatra

Avtor: STA

Martina Kušeja, avstrijskega režiserja slovenskih korenin, so imenovali za novega direktorja dunajskega Burgtheatra, poroča današnji Večer. Imenoval ga je avstrijski kulturni minister Thomas Drozda, ki je komentiral, da "je vesel, ker eno najpomembnejših gledališč v državi prevzema eden najpomembnejših režiserjev v državi".


Martin Kušej / Foto: Harald Bischoff, via Wikimedia Commons

Kušej je za avstrijski Kurier povedal, da si želi "škandalov samo na odru, nikakor ne v zaodrju". Je eden tistih umetniških vodij, ki ne prisegajo več na gledališke igralske ansamble, raje govori o izvajalcih.

"Dunaj je mesto z bogato tradicijo večjezičnosti, multikulturnosti in s to tradicijo se moramo soočiti, kar pa ne pomeni, da bomo zasnovali 'migrantsko gledališče'", je povedal ob imenovanju. "Doživljamo svetovno zmagoslavje neumnosti in nevednosti in teater mora poskrbeti za izobraževanje duš," je še povedal novi intendant Burgtheatra, ki slovi po svojih angažiranih izjavah v javnosti.

Glede nacionalne institucije, ki jo bo vodil od septembra 2019, pa pravi, da je potrebna dekonstrukcije, da je repertoarno zadnja leta v precej slepi ulici in da jo bo treba redefinirati v mnogih novih pomenih. Burgtheater zaposluje 530 ljudi, na sezono ima 20 premier.

Kušeja kritika postavlja na visoko mesto med evropskimi režiserji na gledaliških in opernih odrih, odlikujejo ga natančnost, provokativnost in subtilna psihologizacija likov. Ne mara postdramskega gledališča. Z Dunajem ima precej neporavnanih računov. Pred časom je sicer medijem razlagal, da ga v teatru ne zanima načrtovanje na dolgi rok in da je še vedno opcija zanj, da "nekje odpre manjšo restavracijo".

Leta 2005 se je dogovarjal z dunajskim kulturnim svetnikom Andreasom Mailathom-Pokornym, da bi prevzel vodenje Dunajskih slavnostnih tednov. Dogovori so bili že skoraj na koncu, ko so imenovali namesto Kušeja Luca Bondyja. Kušej po tem ni skoparil s kritiko festivala.

Kušej je leta 2011 v Münchnu uspešno prevzel tamkajšnji Residenztheater z 233 tisoč gledalci v sezoni. K sodelovanju je vabil tudi slovenske in hrvaške režiserje, med drugim Matejo Koležnik, Ivico Buljana in Oliverja Frljića.

Kušej je za svoje uprizoritve prejel številne mednarodne nagrade. Nedavno je za Royal Opera House v londonskem Covent Gardnu pripravil svojo verzijo Mozartovega Idomenea in Beg iz seraja, sodeloval je na Festivalu Aix en Provence, njegova zadnja uprizoritev je Ivanov Antona Čehova na odru münchenskega Residenztheatra. Doslej je režiral okoli 105 predstav. Med letoma 2004 in 2006 je uspešno vodil Salzburški festival. Je tudi predavatelj.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/martin-kusej-na-celu-dunajskega-burgtheatra