Dunja Rutar bere sodobno slovensko dramo

Avtor: Dunja Rutar

Dunja Rutar, učenka 9. razreda osnovne šole v Tolminu, ki v prostem času zelo rada bere in obožuje gledališče, je s pomočjo SiGledalovega iskalnika prebrskala bazo sodobnih slovenskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Zarja in Svit Tjaše Mislej.


Dunja Rutar / Foto: Osebni arhiv

Zarja in Svit je zgodba, v kateri je na pravljičen, otrokom prijazen način povedano, da je treba drugačnost sprejemati.

Zarja je drugačna od običajnih deklic. Prosti čas najraje preživlja v gozdu s prijateljem samorogom, ki ga nihče drug še nikoli ni videl. Svit je frajer, ki običajno ne razmišlja s svojo glavo. Zarji je všeč, on pa se tega sramuje zaradi njene drugačnosti. Na koncu zgodbe le opusti misel o tem, kaj si bodo o njem mislili drugi, in začne hoditi z Zarjo.

Zarja in Svit je ljubko besedilo s pomembnim naukom, da je biti drugačen nekaj dobrega in da nobeden ni enak. Da se ne smemo sramovati drugačnih in da moramo razmišljati s svojo glavo, ne glede na to, kaj si bodo mislili ljudje okrog nas.

Štafeto branja predajam prijateljici Mithri Zmaj iz Ljubljane, ker vem, da je zvesta bralka in bo uživala tudi v branju različnih dramskih del.

Povezava: Tjaša Mislej: Zarja in Svit


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/dunja-rutar-bere-sodobno-slovensko-dramo