S spremembo ustanovitvenega akta SNG Maribor ob imenovanju direktorja tudi mnenje strokovnega sveta

Avtor: STA

Vlada je na včerajšnji seji spremenila ustanovitveni akt Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor, s katerim je določila, da bo moral pristojni minister pred imenovanjem direktorja zavoda pridobiti tudi predhodno mnenje strokovnega sveta zavoda. Obenem je spremenila postopek imenovanja pomočnika direktorja za festival Borštnikovo srečanje.


SNG Maribor / Foto: Nebojša Tejić, STA

Kot so sporočili z vladnega urada za komuniciranje, zakon o uresničevanju javnega interesa za kulturo določa, da direktorja javnega zavoda imenuje minister za kulturo po predhodnem mnenju sveta in strokovnega sveta. Po doslej veljavnem ustanovitvenem aktu mariborskega gledališča je minister direktorja imenoval po predhodnem mnenju sveta ter pristojnega organa lokalne skupnosti. S spremembo sklepa o ustanovitvi zavoda pa je vlada odpravila to pomanjkljivost in določila, da mora pred imenovanjem direktorja pridobiti še predhodno mnenje strokovnega sveta.

Obenem je vlada spremenila postopek imenovanja pomočnika direktorja za Borštnikovo srečanje, ki ga prav tako imenuje minister za kulturo na podlagi javnega razpisa in na predlog komisije za imenovanje pomočnika direktorja za Borštnikovo srečanje.

Po dosedanji ureditvi je omenjeno komisijo sestavljalo pet članov, ki so jih imenovali Društvo kritikov in teatrologov Slovenije, Združenje dramskih umetnikov Slovenije, Društvo slovenskih pisateljev, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo ter Kulturniška zbornica Slovenije. Z novim sklepom bodo komisijo sestavljali trije člani, ki jih bo imenoval minister, in sicer dva člana izmed strokovnjakov za področje dramskih umetnosti, enega pa na predlog pristojnega organa lokalne skupnosti.

Minister bo hkrati z objavo javnega razpisa pozval lokalno skupnost, kjer je sedež zavoda, da v 15 dneh predlaga člana komisije. Če ga lokalna skupnost v tem času ne bo predlagala, bo tudi tretjega člana imenoval minister.

S spremembo ustanovitvenega akta pa se komisiji za imenovanje podaljšuje tudi rok za podajo predloga ministru za kulturo s 30 na 45 dni, saj se je v praksi izkazalo, da je trenutni rok prekratek, so še sporočili z vladnega urada za komuniciranje.

Ministrstvo trenutno išče direktorja SNG Maribor. Javni razpis je bil odprt do 16. junija. Sredi junija pa je minister Tone Peršak za v.d. umetniške direktorice Borštnikovega srečanja imenoval univerzitetno diplomirano dramaturginjo Ksenijo Repina, in sicer po tem, ko je s funkcije odstopila Alja Predan.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/s-spremembo-ustanovitvenega-akta-sng-maribor-ob-imenovanju-direktorja-tudi-mnenje-strokovnega-sveta