Robert Waltl bere sodobno slovensko dramo

Avtor: Robert Waltl

Igralec, režiser, lutkar, umetniški vodja in direktor Mini teatra Robert Waltl je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejel iz rok Marinke Poštrak. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskal bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločil, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Pod snegom Saše Pavček.


Robert Waltl / Foto: Arhiv Mini teater

Tekst Pod snegom Saše Pavček me je fasciniral že ob prvem branju. V njem sem našel motive, ki sem jih imel rad tudi pri Amosu Ozu, Pascalu Quignardu pa tudi v Hanekejevih filmih in v gledališču, kakršnega ustvarja japonski avtor Toshiki Okada.

Ob osnovni temi trikotnika med hčerko, njenim ljubimcem in mamo me je fasciniral stil, ki vibrira na sledeh modernizma, osvaja pa tudi na nivoju poetične prepričljivosti. V Mini teatru smo se zmeraj zanimali za velike stiliste, od Roberta Walserja, Heinerja Müllerja, Elfriede Jelinek, Bernarda Marie Koltesa, Pascala Ramberta. Saša Pavček vnaša v slovensko dramaturgijo sveže glasove, ki niso sužnji psihološkega realizma, temveč se obračajo k pesniškemu jeziku, simbolom in metaforam, ki so dragocene v času vsesplošne izpraznjenosti javnega govora. Priporočam za branje in obljubljam velik užitek v tekstu. Kmalu tudi na odru.

Za nosilko štafete pa nominiram umetniško vodjo Drame SNG Maribor, Diano Koloini.

Povezava: Saša Pavček: Pod snegom


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/robert-waltl-bere-sodobno-slovensko-dramo