Glejeva rezidenta sz3 na poti k dvakratni pol predstavi

Avtor: STA

V Gledališču Glej letos kot rezidenta ustvarjata Aleš Zorec in Ivan Mijačević, združena pod imenom sz3. Svoje rezidence v Gleju sta se lotila kuratorsko, v sodelovanju z drugimi ustvarjalci. Konec maja sta izvedla prvi projekt Generični dogodek št. 1, ki ga bosta nadgrajevala v naslednjih javnih predstavitvah.


generični dogodek #1, ping ponk ouvertournament / Foto: Arhiv Gledališče Glej

Zorec in Mijačević tvorita dramaturški dvojec, ki najpogosteje deluje kot svetovalec za gib in telo ter zvok in glas, hkrati pa producira glasbo oziroma zvočne kulise za gledališče in sodobni ples.

Doslej se je sz3 vselej pojavil ali predstavil v sodelovanju z drugimi umetniki, zasedbami ali dogodki in na ta način vsakič tvoril trio, torej dvojec plus sodelavec. V projektu Glej, Rezident, sz3 tretjega člana (materialno) najprej predstavlja gledališče Glej, nato pa še vsi drugi sodelavci, so pojasnili v gledališču.

Zorec in Mijačević sta svoj prvenec Etuda za Slavoj Zizek trio leta 2014 izvedla na zagrebškem festivalu Task v okviru Platforme HR. Pojasnila sta, da se je navezava na slavnega filozofa rodila iz njune konceptualne šale, "da bi Slavoj Žižek kot pop-ikona, pa še Slovenec povrh, imel svoj bend, seveda z njima, in bi bili Slavoj Zizek trio. Klasični sanjači, pač". Od vsega skupaj ostajajo le kratice sz3.

Svoje delovanje v Gleju sta sz3 konec 30. in 31. maja že zaznamovala z Generičnim dogodkom št. 1 oziroma namiznoteniškem turnirjem z živo glasbo. Na turnirju so sodelovali posamezniki, s katerimi nameravata umetnika sodelovati v nadaljevanju rezidence, hkrati pa je bil odprt za javnost. Razdeljen je bil na tri dele, prvi je bil sprejem gostov na dvorišču, drugi vodeno ogrevanje oziroma plesna ura v Glejevi sprejemnici, tretji pa namiznoteniški turnir v dvorani.

Gostje so se poljubno prijavili na namiznoteniški turnir. Tisti, ki se niso, so bili gledalci. Sz3 sta povedala, da so nekateri kasneje sami povedali, da je "včasih bolje tvegati, kar je v situaciji pomenilo igrati ping-pong in peti, kot pa sedeti na odmaknjeni tribuni in gledati, kako drugi 'odgovarjajo' za svoje tveganje".

Po dogodku sta se tudi sama nekaj naučila o gledalcih in ugankah: "To bo vidno v naslednjih javnih predstavitvah, ki bodo deloma temeljile na odzivih prisotnih na Generičnem dogodku št. 1." Sz3 sta med dogodkom goste pozvala, da naj ju kaj vprašajo in jih postavila v "mučno situacijo", na koncu pa sta onadva "precej nespretno odgovarjala na težka in mučna vprašanja".

"Tveganje je nekaj, kar rodi zelo drugačne rezultate, še posebej, če je tveganje psihično ali socialno umeščeno - improvizacija z zelo skopo strukturo, na odru, z naveličanim občinstvom," sta dodala rezidenta: "Eni želijo turnir, pa ga čakajo že uro in pol, eni bi spektakel, pa Aphra Tesla le leži na kavču in prav nič ne poje."

V nadaljevanju rezidence sz3 sledi več "plasti", kar sta ponazorila z besedno igro kolektivno delo/delo na kolektivu. Sz3 sta zbrala seznam njima zanimivih lokalnih ustvarjalcev, ki sta jih povabila v julijsko-avgustovsko raziskavo: "V iskanju možnih skupnih interesov bomo umeščali individualno v skupno in obratno, kar bo znal bolje izraziti trenutni kolektiv sam."

Ob koncu poletnega cikla bosta Glejeva rezidenta bolje vedela, s kom in kako bosta intenzivno sodelovala jeseni, november pa bo namenjen sodelovanju s performerko Katie Duck, ki jih bo vodila "pri povezovanju, povzemanju, polnjenju, utemeljevanju zdaj umetniško-metodološkega skeleta".

Rezultat Glejeve rezidence bo javnosti predstavljen konec novembra: "Kot galerija, kot vmesnik, kot pol-predstava/pol-predstava."


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/glejeva-rezidenta-sz3-na-poti-k-dvakratni-pol-predstavi